IJssculpturenfestival naar Zwolle

Zwolle – Zwolle is, na jaren Eindhoven, de nieuwe gastheer voor het zesde Nederlands IJssculpturenfestival. Een team van 40 internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw weer ijskoude staaltjes kunst vertonen.  

De sneeuw- en ijswereld wordt tentoongesteld in een thermische tent van 2.000 m² op het manifestatieveld in Park De Wezenlanden in Zwolle. Het festival wordt gehouden van zaterdag 6 december tot en met zondag 1 februari. Thema dit jaar is spiritueel getint: bijbelse verhalen en voorstellingen.

Temperatuur: -8 Graden Celsius
De reusachtige sneeuw- en ijssculpturen worden geëxposeerd in een speciale thermische tent met een oppervlakte van 2.000 m². Hiermee heeft Zwolle één van de grootste overdekte ijssculpturenfestivals ter wereld. In deze tent heerst een constante temperatuur van -8 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om de sneeuw- en ijskunst zo lang mogelijk in optimale conditie te houden.

Totale hoeveelheid ijs: 250.000 kilogram 
Vooraf de opening van het festival komen de koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van vier tot zes weken bij een temperatuur van -30 graden Celsius vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vindt het ‘stacken’ plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte te bereiken.

Totale hoeveelheid sneeuw: 250.000 kilogram
Behalve ijs wordt ook nog eens 250.000 kilogram sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een ‘snowblower’ wordt de sneeuw in de houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan als basis voor de bouw van sneeuwsculpturen.

Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de ijskunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.

Kaarten: 8,50 euro voor volwassenen en 4,50 euro voor kinderen. De allerkleinsten (tot vier jaar) hebben onder begeleiding gratis toegang. Een familiekaart voor twee volwassenen en twee kinderen kost 22,50 euro.

De organisatie adviseert bezoekers om warme kleding mee te nemen omdat het in de tent acht graden onder nul is. In de gezellige winterstube kan iedereen even bijkomen en genieten van chocolademelk, glühwein en winterse gerechten. 

Artikel delen:
Reacties 8
 1. interessant! misschien wel een bezoekje waard idd. en 8,50.. een kniesoor die daar nog over zeurt! 😉 (komt van een arme student)

  haha en check die gast even geconcentreed kijken dan! 🙁


  Maak melding

 2. Lijkt mij heel mooi om te zien, ga er dus zeker naartoe. Is er iemand al eens geweest bij een dergelijk evenement? Want als zij daar 2 maanden zitten, wat zou dan een goed moment zijn om te bezoeken?
  In het begin zal er nog weinig te zien zijn omdat er nog vanalles gemaakt moet worden, en aan het eind schijnt er al weer veel aangetast te zijn door de bezoekers…..?


  Maak melding

 3. voor Me
  Aan Me: zodra de tentoonstelling opengaat, werken de kunstenaars niet meer aan de beelden. Op 6 december is alles kant en klaar, dus dan kun je terecht om alles te bewonderen.


  Maak melding

Reageer