Zwolse rapper krijgt drie jaar cel voor schietpartij - Foto: Rechtspraak
Foto: Rechtspraak

Zwolse rapper krijgt drie jaar cel voor schietpartij

Zwolle – Een 32-jarige rapper uit Zwolle is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor een schietpartij eerder dit jaar. Dat heeft de rechtbank Overijssel maandag bepaald.

De man schoot het slachtoffer op 3 september van dit jaar in zijn been. Rond 18.00 uur kreeg de politie een melding van een schietpartij in de Voochtstraat in Zwolle. Eenmaal ter plaatse vonden agenten het slachtoffer nog levend op de grond, naast de auto. De man was aanspreekbaar en werd naar het ziekenhuis gebracht. Uit onderzoek bleek dat er bij het slachtoffer sprake was van een schotwond in het bovenbeenbot. In het ziekenhuis bleek dat het bot verbrijzeld was.

De kogel is in het been blijven steken. Als gevolg van het schot is er fors inwendig bloedverlies. De man zal altijd een litteken overhouden. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak verklaarde de schietende rapper dat het slachtoffer agressief was. Volgens hem wilde het slachtoffer een vuurwapen trekken waarop hij zijn vuurwapen trok en de man gericht in het been schoot.

De rapper, die sinds jongere leeftijd meermalen met justitie in aanraking is gekomen, ontkent dat hij het slachtoffer wilde doden. Het is algemeen bekend dat door het schieten met een vuurwapen iemand kan komen te overlijden, aldus de rechter. De ernst van het letsel dat daarbij wordt veroorzaakt is afhankelijk van diverse factoren, zoals de snelheid van de kogel, de afstand waarvan wordt geschoten en waar iemand wordt geraakt.

In dit geval stond de man op korte afstand van het slachtoffer en schoot hij gericht in het been, een plek waar zich geen vitale organen bevinden. De rechtbank is van oordeel dat er in dit geval geen grote kans bestond dat het slachtoffer zou overlijden als gevolg van het schot. De rechter is van oordeel dat er geen sprake is van poging doodslag, maar wel van zware mishandeling.

Volgens de verdediging handelde de man uit noodweer. De rechtbank gaat daar niet in mee. Dat het slachtoffer zelf ook een vuurwapen zou willen pakken, is niet vast komen te staan. Alleen de verdachte verklaarde hierover. Geen van de omstanders, het ziekenhuis personeel of de politie zag dat het slachtoffer ook een vuurwapen had.

Ook is er geen tweede vuurwapen gevonden in de omgeving van de Voochtstraat. Er is op klaarlichte dag, op de openbare weg, geschoten. De rechtbank noemt het zorgelijk dat de man een vuurwapen bij zich had en ook niet aarzelde om het te gebruiken. Dit past bij een landelijke tendens waarbij er steeds vaker in het openbaar gebruik wordt gemaakt van vuurwapens, zo stelt de rechtbank.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Naast de gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding van bijna 14.000 euro aan het slachtoffer betalen. Het slachtoffer loopt nog op krukken als gevolg van het schot in zijn been.

Bron: rechtspraak.nl

Artikel delen: