Het Palet exposeert grafische kunst

Zwolle – Kunstenaarsvereniging Het Palet houdt van 19 oktober t/m 23 november de expositie ‘Grafiek’. Binnen de kunstenaarsvereniging zijn er diverse leden die zich intensief bezig houden met de grafische kunst. Tijd voor een expositie geheel gewijd aan grafiek.

De galeriecommissie vindt dat ze deze maand een uitzonderlijke tentoonstelling kunnen bieden. Nog nooit in de ruim zestigjarige geschiedenis van Palet is er een expositie geweest van louter grafisch werk. Veertien leden van de vereniging laten tot en met zondag 23 november hun zeer diverse visie op grafische kunst zien. De expositie zal plaatsvinden in Galerie De Zwolse School aan de Rhijnvis Feithlaan in Zwolle.

Galerie De Zwolse School
Rhijnvis Feithlaan 54

Elke zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
Behalve in het Kunstroute-weekeinde op 25 en 26 oktober
ook op zaterdagmiddag geopend. Tijdens dit weekend kunnen diverse ateliers van Paletleden bezocht worden.

Hidde Jansen is één van hen. Grafiek is voor Hidde een verlengstuk van zijn tekenen. Hij is altijd gefascineerd geweest in de mogelijkheden van grafiek. De oplossingen die hij ontdekt tijdens het experimenteren (met verschillende technieken die onder grafiek vallen), gebruikt hij om de waarneming naar zijn hand te zetten. Het is verrassend en daagt uit op zoek te blijven naar vormen en betekenis. Hij maakt houtsnedes, etsen, droge naald, carborrundum-druk, linosnedes. Daarnaast combineert hij deze technieken met elkaar, maar ook met tekenen en schilderen. Daarbij blijft grafiek altijd onvoorspelbaar, maar volgens dat geldt voor alle disciplines. Van te voren kan niet voorspeld worden of iets een sterk/geweldig werk wordt, zonder dat het eerst gemaakt is. Dat is dan juist ook de uitdaging en de fascinatie voor hem. Zijn onderwerpen zijn wel belangrijk, alleen zijn ze voornamelijk aanleiding om te maken!

Rob en Lijtje van Straaten zijn beiden geschoold aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Lijtje zat onlangs in de jury van de
7e Mini Print 2008 tentoonstelling in Sofia, Bulgarije. Zowel Lijtje als haar man namen deel aan deze biënnale. Lijtje houdt van vormen en kleur, Rob heeft vaak de architectuur en de muziek, die ze tijdens hun vele reizen tegen komen, als onderwerp.  

Reina Everaarts volgde een cursus aan de Vrije Akademie te Nunspeet en houdt zich voornamelijk bezig met diepdruk. Haar onderwerpen zijn vaak landschappen, straatjes met invallend licht en bloemen.

Erna Landsaat leerde etsen van haar neef Cees Landsaat, een bekende etser. Zij legt zich voornamelijk toe op het maken van kleurenetsen. Haar onderwerpen zijn landschappen, mensen en vormen met licht en donker.

Hans Jansen maakt al jaren grafiek, met name etsen en heeft dit altijd als een verlengstuk van zijn beeldend bezig zijn ervaren. Vooral het maken van droge naalden, of kartondrukken ervaart hij als dicht bij het tekenen staand. Het werkproces, ambachtelijke geploeter, spreekt erg aan. In de beelden die ontstaan zit vaak een frisheid of helderheid die bij schilderen maar moeizaam bereikt wordt. Eerst waren het naast naast het tekenen vooral kartondrukken die hij maakte. Daarna etsen met zink, drogenaald-drukken, lijnetsen en aquatint.  Zijn werk is wel figuratief en betreft vaak landschappelijke motieven.Ook mensfiguren of interieuren komen voor.

Jeroen Bijl etst met droge naald maar werkt ook nat (zuur), in zink en koper. Droge naald combineert hij vaak met andere technieken. Zijn onderwerpen met etsen zijn o.a. landschappen, bloemen en bomen. Verder maakt hij afdrukken met karton, die hij afpelt voor de volgende druk. Zijn onderwerpen bij karton zijn meestal constructies en technische installaties.

Dit zijn slechts enkele van de vele leden die zullen participeren aan deze grafiektentoonstelling.

Artikel delen:

Reageer