Negatieve uitslag coronatest geen zekerheid voor Oud en Nieuw

Foto: GGD IJsselland

Zwolle – In de dagen voor Kerst lieten opvallend veel mensen zich testen op corona in de regio IJsselland. Dit meldt de GGD IJsselland. Daarna nam het aantal testen weer af.

Het lijkt erop dat veel mensen zich hebben laten testen om op bezoek te kunnen bij familie en vrienden. Testen bij klachten is altijd aan te raden, maar een negatieve testuitslag geeft geen zekerheid dat je het virus niet door kunt geven in de dagen die volgen, zo waarschuwt de GGD IJsselland.

“Als je je vandaag of morgen laat testen, en een negatieve uitslag hebt, is dat geen goedkeuringsbriefje om bij elkaar te kunnen zijn met de feestdagen”, zegt Douwe van der Werf, arts infectieziektebestrijding. “Je kunt je uitslag echt niet reserveren voor de komende dagen. Het is en blijft een momentopname. Als je na de test nog in contact komt met mensen, kun je nog steeds corona krijgen.” Ook kan het zijn dat je nog te lage viruswaarden hebt om een positieve test te krijgen, terwijl je wel besmettelijk bent.

Ook een dag van tevoren testen via een sneltest, raadt Van der Werf af. “De uitslag biedt je alleen zekerheid als die positief is. De sneltest is vaak minder goed als een virus pas aan het begin zit.”
Het advies blijft: Heb je klachten, laat je dan testen. De testlocaties van GGD IJsselland zijn ook tijdens de feestdagen gewoon open en de uitslag is snel bekend. En natuurlijk: houd afstand! Ook tijdens het vieren van Oud en Nieuw.

Bron: GGD IJsselland

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)