Werklozen sneller aan werk met nieuw programma

Zwolle – De gemeente Zwolle, CWI en UWV starten nog deze maand met een nieuw intensief programma om mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Inwoners van Zwolle die vanaf 20 oktober naar Werkplein de Lure komen om een uitkering aan te vragen, kunnen direct aan de slag met hun weg terug naar werk. Martin Knol, wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Zo willen we voorkomen dat mensen in een uitkeringssituatie terecht komen.”

Het actieve programma moet voorkomen dat mensen langdurig werkloos worden. Intensieve begeleiding naar werk begint dan ook zodra bij binnenkomst blijkt dat de burger zich meldt voor een uitkering. Cliënten kunnen direct instromen in het programma. Mensen die naar het Werkplein komen voor een bijstandsuitkering krijgen vanaf het moment van de start van het werkactiveringsprogramma een tijdelijke werk-leervergoeding in plaats van een Wwb-uitkering.

Een uitgebreid scala aan instrumenten zorgt voor maatwerk en maakt de weg naar werk zo kort mogelijk. Nadat een cliënt werk heeft gevonden, wordt drie maanden contact onderhouden om terugval te voorkomen en om ondersteuning te bieden bij eventuele vragen en problemen. Mocht uitstroom naar werk binnen drie maanden niet lukken, dan start een vervolgtraject. Voor de cliënten die tot dan toe een werk-leervergoeding ontvangen, wordt deze omgezet in een Wwb-uitkering.  

Eigen verantwoordelijkheid

Uiteraard wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en inzet van de cliënt. Over het algemeen is de vergoeding iets hoger dan een reguliere bijstandsuitkering. De inzet die de cliënt levert, wordt daarmee ook beloond. De cliënt kan zich zo volledig op hervatten van het werk richten en wordt daarbij begeleid door een werkcoach. Het niet actief deelnemen aan het programma heeft gevolgen voor de leervergoeding of de uitkering.

Intensief samenwerken

Het werkactiveringsprogramma betekent een intensievere samenwerking tussen gemeente, CWI en UWV. Met de nieuwe manier van dienstverlening beogen de ketenpartners dat 70 procent van de mensen binnen drie maanden werk vindt. De gemeente verwacht dat op jaarbasis circa 700 potentiële Wwb-aanvragers kunnen uitstromen naar werk. 

De nieuwe dienstverlening in Zwolle sluit aan op landelijke ontwikkelingen, zoals de invoering van de toonkamerprincipes. De eenheid Sociale Zaken en Werkgelegenheid streeft er samen met CWI en UWV naar om er alles aan te doen mensen uit de uitkering te houden. Wethouder Knol: “Door de samenwerking gaan mensen niet van de ene instantie naar de andere, maar wordt er snelle dienstverlening aangeboden.”  

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Aan het werk gaan
  Prima dat men mensen aan werk helpt. Maar doe dat dan ook met mislukte wethouders. Maar nee hoor -die mogen jaren lang hun zakken blijven vullen zonder enige ‘plicht’ om te gaan werken.
  :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(


  Maak melding

 2. Als het nu eerlijk zou gebeuren, dan zouden de werkenden een nieuwe LCD krijgen en kunnen zij hun nog goed werkende CRT (beeldbuis)tv inruilen……..
  Maar nee hoor, steuntrekkers zijn zielig.
  G%$#^&%$ weer de wereld op z’n kop.


  Maak melding

 3. Waardeloos geldverslindend project. Dit is uitsluitend om de medewerkers van CWI en UWV zelf aan het werk te houden. De meeste wwb aanvragers wensen niet geactiveerd te worden.


  Maak melding

 4. Ik heb één keer als “klant” met het CWI te maken gehad. Ik was ontslagen en ik diende mij daarom daar te melden.
  Ik dacht bij het Centrum voor Werk en Inkomen wellicht een baan te vinden. Maar het enige wat er gebeurde was dat ik richting een uitkering werd gepraat! Ik moest alleen maar formulieren invullen (die daar vervolgens in één of andere ouderwetse DOS applicatie werden overgetypt) en kreeg geen enkele tip over mogelijke banen.

  Wat een waardeloze instantie! Ik heb er ook regelmatig over gedacht om te solliciteren bij het CWI zelf en het zelf beter te doen! Maar gelukkig heb ik inmiddels een echte uitdagende baan (al meer dan 5 jaar) waar ik ook voldoende mijn ei in kwijt kan 😉

  Ben het wel een beetje met de strekking van de reacties hierboven eens.


  Maak melding

 5. werklozen sneller aan het werk
  Aan Jansen en Pp, toen de rechtse partijen aan de macht waren was het beter? Ja, hun eigen zakken zijn inderdaad rijkelijk gevuld.
  Aan het creëren van banen hebben ze geen reet gedaan, toen Zalm gevraagd werd hoe Nederland er voor stond bij een eventuele crisis, hoefden wij ons geen zorgen te maken, ook gelogen. WAO-ers hebben ze door het Lourdes van het UWV genezen, en de zorg om zeep geholpen.En als ze het zo goed deden waar zijn ze dan gebleven? Waarom hoor ik ze nu niet vragen waar al die miljarden gebleven zijn? Het zal toch wel ergens in huizen of grond zitten. Maar nee ik hoor niets!!
  Maar iemand die een uitkering heeft of linkse gedachten heeft is een parasiet. Kijk op google maar eens naar de film Zeitgeist


  Maak melding

 6. Links of rechts heeft hier volgens mij niets mee te maken!

  Ik ben best eens benieuwd hoe het nu bij het CWI gaat, maar toch hoop ik er voorlopig niet meer mee te maken te hebben 😉


  Maak melding

 7. Jansen, laat jij je visie beperken door links en rechts? Vertel me dan eens precies wat het inhoud, dat links en rechts. Ik hoor die termen zo vaak vallen, te pas en te onpas, dat ik vermoedt dat mensen die het toepassen, er doorgaans geen snars van begrijpen. Maar niettemin; misschien kun je het me haarfijn uitleggen…. 😉


  Maak melding

 8. geschreven door jansen, op 22 oktober 2008 om 07:44

  zolang de linkse partijen het voor het zeggen hebben word het alleen maar minder.1 grote fake show.

  Welke linkse partijen hebben het dan voor het zeggen?


  Maak melding

 9. hebben ze bij het CWI dus weer een nieuw speeltje wat iig ervoor zorgt dat de mensen die bij het CWI zelf werken verzekerd zijn van een baan..

  Zal wel hetzelfde princiepe zijn als met al die reïntegratieburo’s: Ze krijgen hun subsidiecentjes als er bepaalde doelen zijn behaald. De werkloze aan een baan helpen is niet HET DOEL, maar sclechts EEN DOEL. Een sollicitatiebrief leren schrijven, CV maken, aanwezigheidsplicht, etc. etc. zijn andere subsidiabele doelen.

  Een gemiddeld traject (aan de werkzoekende aangeboden – onder dwang van het anders verliezen van het recht op uitkering) kost meer, dan een MBO/HBO deelcertificaat. Waarom behoort dat niet tot de mogelijkheden voor de werkzoekende???

  Het wordt tijd dat deze instanties al die subsidiegelden eens gaan benutten ten gunste van de werkzoekende in plaats van in allerlei trajecten, die als doel hebben om een zo groot mogelijke hap uit de subsidiepot te verorberen.


  Maak melding

 10. Ik citeer trouwens ff van wikipedia:
  De ChristenUnie wordt sinds haar ontstaan nog al eens als links bestempeld, in tegenstelling tot haar voorgangers GPV en RPF, die vaak samen met de SGP tot “klein christelijk rechts” werden gerekend. Lijsttrekker André Rouvoet distantieert zich echter van het links-rechtsdenken en bestempelt zijn partij consequent als “christelijk-sociaal”. Op het gebied van sociaal beleid, asielbeleid en milieuzaken wordt regelmatig met linkse partijen als PvdA, SP en GroenLinks opgetrokken. Op het gebied van drugsbeleid, medisch-ethische kwesties (als homoseksualiteit, abortus en euthanasie), het Midden-Oostenconflict en het buitenlandse beleid doen zich daarentegen sterke verschillen voor tussen de ChristenUnie en dergelijke partijen. Dit geldt ook voor de discussie rondom het spanningsveld tussen godslastering en vrijheid van meningsuiting. De ChristenUnie heeft in diverse gemeenten vloekverboden gerealiseerd of voorgesteld, meestal samen met de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).

  Benieuwd wat dhr. Van Boven hierop zegt


  Maak melding

 11. Kom je ook nog met wat nieuws Emile? Over je eigen partij bijvoorbeeld? Dat lniks-rechts troelala-geneuzel kennen we nu wel aardig. Waar zou CDA overigens staan, als ze de ene keer met LPF, dan weer met de VVD en dan weer met PvdA regeren. Dus 3 totaal verschillende regeerakkoorden uitvoeren?


  Maak melding

 12. Persberichten té over idd. Maar wat voor belang heb je er nou bij om open deuren in te trappen. Over de identiteit van CU. In plaats dat je er nu blij mee bent dat dit kabinet eindelijk een andere signatuur heeft.
  Eindelijk verlost van die egotrippers van de VVD.

  SP is best een sympatieke club, met Huub Oosterhuis als interessantste lid. Maar ze moeten niet zo zuur zeuren. Vooral in onze mooie stad. En dat links-rechts beeld ben ik ook aardig zat.  Maak melding

 13. @dick, dat deed ik omdat ik (als persoon) er een beetje moe van wordt dat iedereen links altijd van alles kwalijk neemt. En dat terwijl de beslissingen die ze links kwalijk nemen nagenoeg nooit door een links kabinet/college besloten zijn.

  Teksten als “zolang de linkse partijen het voor het zeggen hebben word het alleen maar minder.1 grote fake show. ” vragen dan om een reactie.

  Net als rechts door de andere kant van alles verweten wordt.
  Het leven is vaak niet zo simpel.


  Maak melding

 14. @ Emile: Heeft de CU links dan ook wat kwalijk genomen?
  Dat links-bashen (door conservatief Nederland) is heel sluw in de maatschappij geslopen. Tjonge, die heksenjacht op ieders verleden. Rond het aftreden van Duyvendak en de leugenachtige afgang van tante TON (over de PSP).

  Ach, die teksten zijn pure provocatie. Schreeuw maar raak voor een knaak. Ze schoppen ook alleen maar en zeggen niet waar hun voorkeur ligt. Komen ook amper met oplossingen. Jammer dat tegenstellingen verscherpt worden met ongenuanceerde teksten. Terwijl we er toch samen wat van moeten maken.

  Verwijten is één maar het ook kunnen onderbouwen blijkt vaak lastig.
  He lekkere avond en het zou mooi zijn als SP in de toekomst ook wat vaker in kabinetten en college’s zou komen. Compromissen sluiten is ook een middel om wat van je plannen gerealiseerd te zien.


  Maak melding

 15. Emile, ik ben het met je eens hoor, alleen neem ik mensen die praten over links op denigrerende manier in eerste instantie niet serieus. Pas als ze te kennen geven, dat ze weten waarover ze praten, vind ik het een mening om tot me door te laten dringen.

  Gekeuvel over linkse kerk/kliek, geitenwollensok en dereglijke uitspraken, zijn zo kleinbreinig…..leuk voor bij de zoveelste borrel, maar niet noemenswaardig in nuchtere toestand. 😉
  Datzelde geldt overigens ook voor stereotypering van rechts NL.

  Ik scherm mezelf daar tegenwoordig een beetje voor af, vraag hooguit nog om beargumentering, geven ze die niet en blijft men met termen gooien, prima, maar ik laat dit dan lekker voor wat het is.

  Overigens op nrc volgde ik onlangs een discussie over ‘sociaal autisme’, waarin iemand het pingpongen van krachttermmeningen beschreef. heb m gevonden voor je, vanaf reactie 60. kijk maar als het je interesseert.http://weblogs2.nrc.nl/discussie/2008/10/07/hypes-als-die-om-gouda-ontstaan-door-kantoorjournalistiek/

  Overigens, ik ben zelf ook heus niet altijd vrij van blaam hoor, wil mezelf niet onterecht heilig verklaren.
  😉


  Maak melding

 16. waar staan we?
  Mij wordt een antwoord gevraagd op een vraag, die ik eigenlijk niet goed vind. Het gaat niet om links of rechts. Het gaat om standpunten. Zie het Wikipedia citaat en kijk gewoon naar ons optreden in de Zwolse raad. We maken ons zorgen over onze medemens die niet goed voor zichzelf kan opkomen. We hebben een sociaal hart en we hebben minder met marktwerking.
  Bevraag me op onze standpunten,maar vraag niet waar ik sta: links of rechts.
  Emile, je kunt moe worden van het links van alles en nog wat kwalijk nemen.
  Ik moet dan altijd denken aan de manier waarop de SP zich landelijk en ook in Zwolle buiten het nemen van regerings/coalitieverantwoordelijkheid heeft geplaatst. Ga nou niet zeggen dat dit aan anderen ligt. De manier waarop (vooral in Zwolle) spreekt boekdelen.
  Dat zou betekenen dat er compromissen moeten worden gesloten. Dat is minder leuk dan van de zijlijn van alles en nog wat roepen over zaken die in jullie ogen niet deugen. Daar zitten overigens terechte zaken bij. Laat me dat ook zeggen.
  Politiek is keuzes maken en compromissen sluiten. Dat is de enige manier om werkbare meerderheden te krijgen. Ik ben benieuwd hoe de SP dan opereert.  Maak melding

 17. Het is allemaal wel leuk en aardig wat wij allemaal willen en ligt het aan mij zou iedereen een mooi baantje hebben, maar wat willen die werklozen eigenlijk zelf. over het algemeen staan langdurig werklozen niet echt te trappelen om weer volledig in het arbeidsproces mee te draaien.


  Maak melding

 18. @John van Boven: ik moet zeggen, dat ik weinig tot niets met de Christen Unie heb. Toch vind ik dat je hier vaak wel wat zinnigs weet toe te voegen aan de discussies. Met name het bovenstaande verhaal vind ik erg verhelderend.
  Eén van de redenen om niets te hebben met de Christen Unie is het feit dat het een Christelijke partij is.

  En dan weer even wat meer on topic (voordat ik op de vingers getikt word door de admin!) Ik begrijp dat CU ook bepaalde standpunten heeft ten aanzien van hoe het CWI mensen aan het werk wil hebben, maar ik kan er met mijn hoofd niet bij wat in dergelijke zaken een Christelijke grondslag voor verschil kan maken.


  Maak melding

 19. grondslag
  @Plantje
  Een Cjristelijke partij heeft christelijke uitgangspunten. Dat betekent voor ons dat de Bijbel belangrijk is. Bovendien werken we dan namens een bevolkingsgroep die dezelfde uitgangspunten en grondslag heeft.
  Dat betekent echt niet, dat Christelijke politiek op alle onderwerpen het verschil maakt.
  Ik kan me je vraag dus heel goed voorstellen.
  Hoe zou je trouwens meerderheden kunnen vormen? Dat kun je omdat bepaalde dossiers samenwerking met andere politieke partijen mogelijk maakt.


  Maak melding

 20. Ja, daar heb je wel gelijk in.

  Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik bij verkiezingen waarschijnlijk ga voor de partijen zonder christelijke uitgangspunten. Maar dat neemt niet weg, dat ik graag zou zien dat mensen van dergelijke partijen hier ook eens af en toe hun mening zouden geven. En dat hoeft dan nog niet eens vanuit de partij, maar dat kan ook persoonlijk zijn.


  Maak melding

 21. over het algemeen staan langdurig werklozen niet echt te trappelen om weer volledig in het arbeidsproces mee te draaien.

  Ik denk dat het gros der werklozen wel zou willen, maar ondertussen niet meer weet hòe deel te nemen aan het arbeidsproces.
  Ze zijn vaak volledig uit dat dagelijkse ritme en zullen zich dat met (enige) moeite weer eigen moeten maken.
  Er zijn er ook die zich schamen voor hun situatie en die zich steeds verder terug trekken in hun schulp.

  En altijd blijven er wel een paar hardnekkige werkweigeraars over die lekker denken te kunnen profiteren van andermens harde werken.  Maak melding

 22. Daar heb je wel gelijk in. In de korte periode dat ik werkeloos geweest ben schaamde ik me ook wel eens.
  Nu ik al meer dan vijf jaar bij dezelfde werkgever zit schaam ik me af en toe dat ik hier blijf hangen. Maar goed…ik heb deze baan in zeer moeilijke tijden kunnen krijgen en ik vind dat je dat ook moet waarderen.


  Maak melding

Reageer