Beatles-fotograaf Whitaker bezoekt Zwolle

Zwolle – De wereldberoemde huisfotograaf van The Beatles, Robert (‘Bob’) Whitaker, komt naar Zwolle. Zaterdag en zondag is hij tussen 12.00 en 16.00 uur bij IQ Kunstuitleen aan de Marsweg 42. Hij signeert dan kleurrijke zeefdrukken van ‘The Fab Four’.

Van 1964 tot 1966 vertoefde Robert Whitaker twee en een half jaar constant in het gezelschap van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Hij werd door Brian Epstein, de voormalige manager, benaderd tijdens een tour van de band in Australië. Whitaker maakte grote indruk op Epstein met zijn foto bij een interview. De fotograaf, met een sterke affiniteit voor kunst, legde het aanbod aanvankelijk naast hem neer, maar bedacht zich na het zien van het optreden van The Beatles.

De volgende jaren verkeerde hij vrijwel dag en nacht in het gezelschap van de vier uit Liverpool. Hij reisde met ze, ontmoette ze bij hen thuis, was bij ze in de studio, bij hun optredens en in de kleedkamer. Whitaker werd in die jaren een goede vriend van John Lennon.

Misschien wel zijn bekendste werk was de foto, die in Amerika bekend werd als de ‘Butcher Sleeve’, de hoes voor de LP Yesterday And Today. Whitaker fotografeerde The Beatles in witte slagersjassen, met stukken vlees op schoot en op de schouder, met kinderpoppen, valse tanden en kunstogen. De foto bracht veel opschudding teweeg; men sprak er schande van.

Het ‘huwelijk’ tussen The Beatles en Whitaker kwam tot een einde, toen de band in 1967 stopte met toeren. Whitaker stortte zich op een nieuw project met een andere, al evenzeer geprezen band, Cream. Ook werkte hij samen met Mick Jagger, de voorman van The Rolling Stones, and de Spaanse surrealistische schilder Salvador Dali. Als persfotograaf was hij nog actief tijdens de oorlogen in Cambodja and Vietnam en de onafhankelijkheidsstrijd in Bangladesh.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer