Negentig huiseigenaren in Berkum gaan woning verduurzamen - Foto: BEN
Foto: BEN

Negentig huiseigenaren in Berkum gaan woning verduurzamen

Zwolle – De Zwolse wijk Berkum is al enige tijd bezig met de transitie richting aardgasvrij. Op 14 december is dit ook door de Zwolse gemeenteraad bekrachtigd door het vaststellen van de Transitievisie Warmte. In dit kader organiseert de Coöperatie BEN (Berkum Energie Neutraal) een verduurzamingstraject.

In het kader van het Berkummer Project Verduurzamen, waarbij de eerste negentig huishoudens in Berkum (plus Brinkhoek en Veldhoek) op dit moment stappen zetten om hun woning te verduurzamen, gaat de Coöperatie BEN een samenwerking aan met vier gespecialiseerde partijen op het gebied van isolatie, glas en zonnepanelen. Ook is een consortium aangehaakt waarin alle verduurzamende maatregelen samenkomen.

Het gaat hierbij om isolatiebedrijf Pluimers BV, glasleverancier Boer Glas, Dijkman Zonne Energie (zonnepanelen) en Duurzaamheidscombinatie Zwolle (DCZ). Deze selectie is tot stand gekomen na uitgebreid voorwerk, waarbij diverse kandidaten en aanbiedingen zijn vergeleken. De partijen zetten in op een langdurige samenwerking waar niet alleen de eerste negentig Berkumse woningen van profiteren, maar uiteindelijk alle woningen die Berkum rijk is. Dit traject wordt samen met de gemeente opgepakt.

Het Project Verduurzamen helpt ruim negentig woningeigenaren bij het stap voor stap en met goede informatie hun woning te verduurzamen. Hiermee wordt energie bespaard en wordt het wooncomfort verhoogd. Dit kan met maatregelen als het isoleren van het dak, de vloer of de spouw, het vervangen van glas en het plaatsen van zonnepanelen. Deelnemers hebben inmiddels energieadviseurs op bezoek gehad en een maatwerkadvies ontvangen, waaruit blijkt welke maatregelen voor hun woning het meest effectief zijn. Nu de vier partners zijn geselecteerd, kan ook echt worden gestart met het doorvoeren van de verduurzamende maatregelen.

Ben Koopman, voorzitter BEN: “De reden dat we voor deze samenwerkingsvorm kiezen, is dat dit voor Berkummers financieel voordeliger is. We kunnen groot inkopen, wat de prijs per huishouden omlaag brengt. Bovendien kunnen bewoners kiezen tussen het nemen van specifieke maatregelen en het totaalpakket dat het consortium kan bieden. Het staat men overigens ook vrij om het heft in eigen hand te nemen en zelf op zoek te gaan naar uitvoerende partijen.”

Op 14 december vond een online bijeenkomst plaats waarbij de vier partijen zich voorstelden aan de negentig betrokken woningeigenaren en overige geïnteresseerden. De uitzending, in de vorm van een rondetafelgesprek, werd opgenomen bij VV Berkum en voorgezeten door vertegenwoordigers van BEN. Pluimers BV, Boer Glas, Dijkman Zonne Energie en DCZ kregen in de uitzending de gelegenheid zichzelf te introduceren bij het publiek en de meest prangende vragen te beantwoorden. De volgende stap is nu het daadwerkelijk uitvoeren van de maatregelen.

Artikel delen: