Almelose Kanaal - Foto: Wouter Steenbergen
Almelose Kanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Het gemiezer stopt en de bewolking breekt

Zwolle – Vrijdagochtend miezeren we nog een beetje na, maar dat stopt. En het taaie grijze wolkendek boven Zwolle gaat breken, ongeveer vanaf het middaguur. De stad maakt kans op enkele glimpen van de zon. Met om 16.41 uur wellicht een fotogenieke zonsondergang.

De temperatuur overdag is +3 graden en de wind stelt weinig voor. Voor wie het precies wil weten: een noordwestenwindje, rond kracht 2, ook wel zwak genoemd. In de avond en nacht nauwelijks nog wind, wat kans op een mistbank oplevert. Er zijn dan wolkenvelden afgewisseld met helder weer. Dit zorgt voor afkoeling en later vrijdagavond kan het nulpunt op de thermometer reeds bereikt zijn. En dit leidt plaatselijk tot gladheid door bevriezing.

Zaterdagochtend vriest het licht, een minimumtemperatuur van ongeveer -2 °Celsius. De luchtdruk is aan het stijgen, vandaar de opklaringen, wegvallende wind en wegblijvende regen. Zaterdag blijft het droog, we gaan ervan uit dat een buitje afkomstig uit het noorden niet over Zwolle trekt. De zon verschijnt in beeld, maar bevindt zich tussen veel wolken. Het kwik stijgt naar ongeveer 4 graden.

In de nacht van zaterdag op zondag kan het zicht sterk teruglopen door mistvorming. En het gaat licht vriezen. Het is moeilijk te voorspellen hoe hardnekkig eventuele mist zondag zal zijn. Er wordt wat wind berekend vanuit het zuidwesten, waardoor het zicht waarschijnlijk voor de middag opknapt. Ruimte voor zon is er zondag vermoedelijk minder dan op zaterdag.

Volgende week wordt het minder koud en brengen oceaanstoringen af en toe regen naar Zwolle.

Artikel delen: