Isala Zwolle: “Op de been houden voldoende personeel is onze grootste uitdaging” - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Isala Zwolle: “Op de been houden voldoende personeel is onze grootste uitdaging”

Zwolle – Het Isala ziekenhuis in Zwolle behandelt momenteel in totaal 39 patiënten die besmet zijn met Covid-19. Van deze mensen liggen er zeventien op de intensive care. Deze week is een aantal patiënten vanuit andere ziekenhuizen overgeplaatst naar Zwolle. Dit deelde Isala-woordvoerder Gerben Hart vrijdagmiddag mee aan Weblog Zwolle.

De nieuwe cijfers zijn iets minder hoog dan de piek in december. Op 18 december werden in totaal 46 mensen in het Isala verpleegd vanwege corona. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verklaart dat we wat betreft ziekenhuisopnames op een plateau zitten en zelfs licht over de top heen lijken te zijn. Het aantal Covid-patiënten dat in het ziekenhuis ligt, is landelijk langzaam aan het dalen, na een grote piek eind december, aldus het LCPS.

Dat ‘plateau’ bevindt zich nog wel op een hoog niveau. Gerben Hart licht toe: “De werkdruk is al maanden erg hoog. Het beschikbaar krijgen en op de been houden van voldoende personeel is onze grootste uitdaging. Als ziekenhuis zijn we erg blij met het vervroegd vaccineren. Het voorkomt uitval van personeel, als gevolg van een mogelijke besmetting. Personeel dat hard nodig is om de acute zorg aan zieke patiënten te kunnen blijven geven.”

Het vaccineren van medewerkers van Isala is in volle gang. Gerben Hart: “Het vaccineren verloopt erg voorspoedig. Ruim 99% van de medewerkers die in aanmerking kwamen voor een vaccinatie heeft zich laten vaccineren. Vanaf woensdag worden er tot en met dit weekend honderden zorgmedewerkers gevaccineerd die betrokken zijn bij de acute Covid-zorg, zoals medewerkers op de spoedeisende hulp, verpleegkundig personeel, mensen van de intensive care en ambulancepersoneel.”

De Veiligheidsregio IJsselland is blij dat het vaccineren eindelijk gestart is: “Naar dit bijzondere moment hebben we allemaal uitgekeken. We zijn nu echt begonnen met het vaccineren. Er staan ons zeker nog een paar spannende maanden te wachten, maar het begin van het einde van de crisis is gemaakt.” Maar ze tekenen ook aan: “Wij beseffen dat we er nog lang niet zijn. De cijfers zijn nog steeds veel te hoog. Daarom is het heel belangrijk dat we ons allemaal aan de maatregelen houden.” De cijfers vrijdagmiddag van het aantal nieuwe besmettingen afgelopen week (zie hieronder) laten weer een flinke stijging zien. Deze stijging heeft zich (nog) niet vertaald in een toename van het aantal ziekenhuisopnames.

De Britse coronavariant, die besmettelijker lijkt te zijn, verspreidt zich momenteel in de regio’s Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond, volgens informatie van het RIVM. In de regio IJsselland is de Britse variant voor zover bekend nog niet gesignaleerd. Het RIVM meldt vrijdagmiddag dat een andere nieuwe coronavariant uit Zuid-Afrika in de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant voor het eerst is vastgesteld.

Foto's 2
Isala Zwolle: “Op de been houden voldoende personeel is onze grootste uitdaging”
Artikel delen: