Impressie Complex Geert Groote
Impressie Complex Geert Groote

Project Geert Groote zoekt gangoudsten

Zwolle – In de Geert Grootestraat in Zwolle worden 65 appartementen gerealiseerd, voornamelijk studio’s. Daar gaan vanaf het voorjaar mensen met en zonder begeleiding samenwonen en samenleven. De nieuwe studio’s zijn speciaal bedoeld voor mensen die nog wat ondersteuning kunnen gebruiken met hun problemen en/of zelfstandig wonen.

Elk appartement heeft een eigen voordeur en heeft de beschikking over 25 vierkante meter woonoppervlak, inclusief een eigen natte cel. Maar het project moet meer te zijn dan een toevallig in één complex samenwonende groep mensen. Door activiteiten, door goede buren te zijn, door elkaar af en toe de helpende hand toe te steken ontstaat de Geert Groote-gemeenschap. Vier van de woningen zijn bedoeld voor ‘gangoudsten’.

Gangoudsten zijn mensen die signalen oppikken, beweging in gang zetten, zich sociaal en verantwoordelijk opstellen naar hun medebewoners. Met die vier bewoners sluiten de zorgorganisaties Perspektiev, Philadelphia, Leger des Heils en Humanitas-DMH een vrijwilligerscontract met een vrijwilligersvergoeding.

In het het complex Geert Groote zijn aparte huiskamers voor gezamenlijke activiteiten. Er kan samen worden gekookt en de bewoners zijn bij elkaar betrokken. Zo’n vijftig woningen zijn bedoeld voor zelfstandig wonende mensen met lichte vormen van begeleiding.

Vijftien van de woningen zijn beschikbaar voor mensen zonder beschikking, maar die zich wel als goede buur willen inzetten om een sociaal en aangenaam woonklimaat met elkaar te creëren. De huurprijzen zijn zodanig dat bewoners indien nodig in aanmerking kunnen komen voor huurtoeslag.

Wie een van de gangoudsten van dit project wil worden, kan e-mailen naar geertgroote@humanitas-dmh.nl.

Artikel delen: