Provincie Overijssel betrekt jongeren bij democratie

Zwolle – De provincie Overijssel gaat de komende drie jaar extra aandacht besteden aan jongeren tussen de 15 en 18 jaar met de bedoeling om hen méér te betrekken bij de democratie. Slechts één op de vier jongeren weet dat hij/zij op z’n achttiende mag stemmen voor de provinciale bestuurslaag.

Ook weten jongeren nauwelijks wat de provincie doet. Het project “Jong Overijssel doet mee!”moet hier verandering in brengen.Twaalf scholen voor voortgezet onderwijs, waaronder twee ROC’s doen nu mee aan het project. Twee scholen en één ROC uit Zwolle zullen aan het project deelnemen. Daarbij gaan leden van Provinciale Staten de boer op om gastcolleges te geven op de scholen en wordt er een Statenspel gespeeld.

Vervolgens gaan leerlingen op basis van probleemscenario’s meedenken over oplossingen voor het Overijssel van de toekomst. Onderzoek van de Jongerenraad Overijssel toont aan dat jongeren zich best willen verdiepen in de democratie, zolang de leerstof maar onder schooltijd wordt aangeboden.

Met behulp van een compleet lespakket moeten de deelnemers na verloop van tijd minstens twee onderwerpen kunnen noemen waar de provincie zich mee bezighoudt, én weten dat het beleid te beïnvloeden is door te stemmen.

Deelnemende scholen:

–          Greijdanus College te Zwolle

–          Carolus Clusius College te Zwolle

–          Carmel College te Raalte

–          Etty Hillesum Lyceum te Deventer

–          RSG Tromp Meesters te Steenwijk

–          Chr. Scholengemeenschap Reggesteyn te Nijverdal

–          Het Stedelijk Lyceum te Enschede

–          SG Het Noordik te Almelo

–          Het Vechtdal College te Hardenberg

–          Twents Carmel College te Oldenzaal

–          ROC Twente te Hengelo

–          ROC Landstede te Zwolle

Artikel delen:

Reageer