Klaar voor de winter

Zwolle – Medewerkers van het Waterschap Groot Salland zijn druk bezig met het opschonen van watergangen. Met de winter in aantocht neemt de neerslag toe. Door te zorgen dat sloten en kanalen diep en breed genoeg zijn, zorgt het waterschap voor een goede aan- en afvoer en voorkomt het op die manier mogelijke wateroverlast.

 

Onderhoud van sloten en andere watergangen betekent dat waterplanten, riet, takken en vuil die de water aan- en afvoer belemmeren, worden verwijderd. Daarnaast worden de kanten van  watergangen en dammen gemaaid. Om de watergangen voldoende diepte te geven, zijn kleine baggerwerkzaamheden nodig.  Naast watergangen vindt er ook permanent onderhoud plaats aan gemalen en stuwen. Dit alles zorgt ervoor dat het gewenste waterpeil in stand wordt gehouden en het water de ruimte krijgt die het nodig heeft.

Voor deze werkzaamheden zet het waterschap verschillende machines in. Zo wordt met  maaiboten voorkomen dat watergangen dichtgroeien en halen kranen met speciale grijparmen overige rommel en vuil uit de watergangen.

In totaal heeft het Waterschap Groot Salland de verantwoordelijkheid over 4000 kilometer aan watergangen. Hiervan onderhoudt het zelf 2600 kilometer. De overige 1400 kilometer is in particulier bezit en moeten de eigenaren zelf onderhouden. Ieder najaar controleert het waterschap of dit correct is uitgevoerd tijdens de zogeheten najaarsschouw. Dit jaar gebeurt dat op maandag 27 oktober.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Heb dat vaak gezien dat ze er mee bezig waren maar de rotzooi wordt niet gelijk opgeruimd.Dus als de troep droog waait op de kant komt het weer in de sloot terecht .Niet handig als je de watergangen vrij wil houden van troep.


    Maak melding

  2. Ja ghehe dat is wel zo wat werkgelegenheid betreft maar al het extra werk wat er gedaan moet worden berekend het waterschap aan de burgers hier door .


    Maak melding

Reageer