Luttekestraat - Foto: Wouter Steenbergen
Luttekestraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Zaterdagavond sneeuw en zondag dooi

Zwolle – Zaterdag is er sneeuw op komst. De dag begint droog en koud. Lichte vorst in de ochtend, waarna het kwik een beetje boven het vriespunt komt. Terwijl de sneeuw langzaam vanuit het westen nadert, neemt de wind uit zuidelijke richtingen toe naar matig, kracht 3.

De bewolking wordt zaterdag overdag langzaam dikker, op nadering van het front dat de sneeuw gaat brengen. In Zwolle vallen de eerste sneeuwvlokjes vanaf ongeveer zes uur ‘s avonds, tot die tijd is het droog. In de avond sneeuwt het licht tot matig en ook in de nacht naar zondag kan nog wat vallen. De sneeuw blijft tijdelijk liggen. Volgens de berekeningen kunnen we in de regio Zwolle in de nacht naar zondag uiteindelijk een laagje verwachten van ongeveer 3 centimeter dikte.

De sneeuw vormt de voorste begrenzing van opdringende lucht die minder koud is. Dit betekent dat de sneeuw overgaat in regen, of misschien korte tijd ijzel.

Zondagochtend vroeg zitten we in die overgang. De temperatuur komt boven het vriespunt en er wordt nog neerslag verwacht. Die bestaat steeds meer uit regen. Als regen op een nog bevroren bodem valt, kan dit uitmonden in ijzel. De kans hierop is in Groningen en Drenthe groter dan in deze regio.

Zondag loopt de temperatuur uiteindelijk op naar +4 graden Celsius, waardoor sneeuwresten gauw weg dooien. Overdag is er een afnemende kans op een bui, met in de middag misschien nog een paar knipogen van de zon. De matige wind waait uit het noordwesten. De temperatuur daalt in de avond en nacht naar maandag niet meer onder het vriespunt.

Komende week wordt het een stuk minder koud, maar wel wisselvalliger in Zwolle. Dinsdag en woensdag is het nat en de wind trekt stevig aan uit het zuidwesten.

Artikel delen: