Voorbeschouwing PEC Zwolle – Fortuna Sittard

Voorbeschouwing PEC Zwolle – Fortuna Sittard

Zwolle – De januarimaand staat bol van het voetbal. Waar er in de bovenste regionen topaffiches op het programma staan, wordt er ook in de staart van de Eredivisie onderling tegen elkaar gestreden. In de middenmoot is dat niet anders. Zaterdag neemt PEC Zwolle het op tegen Fortuna Sittard.

Beide ploegen ontlopen elkander al een paar seizoenen niet of nauwelijks op de ranglijst. Vooral in Sittard hadden de Blauwvingers het sinds de promotie van Fortuna in 2018 loodzwaar. In het eerste jaar ging PEC Zwolle er met 3-0 onderuit en ook een jaar later in de beker was Fortuna Sittard met diezelfde cijfers te sterk.

In de competitie werd er vorig jaar ternauwernood gelijkgespeeld (1-1) en dat bleek toen de laatste wedstrijd voordat corona alles overhoop gooide. Ook dit seizoen werd er in het Fortuna stadion geremiseerd, ditmaal met 2-2. De twee meest recente ontmoetingen in Zwolle werden wél gewonnen. De laatste twee duels eindigden in 3-1 en 5-0.

Fortuna Sittard is eind 2020 begonnen aan een opmars die het ook in het nieuwe jaar knap voortzette. De laatste vier wedstrijden van het vorige jaar en ook de eerste van het nieuwe werden niet verloren. Onder Sjors Ultee, die begin december definitief het stokje van de ontslagen Kevin Hofland overnam, won Fortuna vijf van zijn laatste zeven wedstrijden. Een opvallende speler als het gaat om doelpunten maken is de Engelsman George Cox.

De verdediger trof in vijftien duels al vier keer doel en was goed voor drie assists. PEC Zwolle weet er alles van, want bij de eerdere ontmoeting in november scoorde Cox, al werd het schot nog van richting veranderd, ook tegen PEC Zwolle.

Net als in de eerste seizoenshelft, begon voor PEC Zwolle de tweede seizoenshelft met wedstrijden tegen AZ en Feyenoord. Een pittig programma dus. Toch werd tegen AZ net als begin dit seizoen een zeer verdienstelijk punt behaald. In De Kuip werd woensdagavond maar nipt verloren (1-0), maar het

vertoonde spel gaf de Zwolse burger zeker moed. Fortuna Sittard startte het jaar met een verre uitwedstrijd in Friesland. Mede door geklungel van de Heerenveen-verdediging werd de Limburgse voorhoede geen strobreed in de weggelegd. Dit resulteerde in een enorme marge bij rust (0-3). In de tweede helft kwam de thuisploeg maar één keer tot scoren waardoor de punten mee terug gingen naar Sittard. Die lijn kon niet worden doorgetrokken midweeks thuis tegen Sparta Rotterdam. De vorig seizoen nog bij PEC Zwolle spelende Lennart Thy bezorgde de Rotterdammers de winst: 0-1.

Dat betekent dat zaterdag PEC Zwolle – Fortuna Sittard het duel is tussen de nummers 12 en 13 van de ranglijst. Met een punt meer zullen de Zwollenaren er alles aan doen om de marge naar vier te brengen. Ook wordt dan duidelijk of Virigil Misidjan zijn thuisdebuut gaat maken. Op bezoek bij Feyenoord mocht de aanvaller woensdag immers al debuteren. In de 25 minuten dat Misidjan meedeed maakte de vleugelaanvaller een goede indruk en bijna was de speler zelfs nog trefzeker. Misidjan scoorde in Bulgarije aan de lopende band, maar raakte door een vervelende blessure in Duitsland op een zijspoor. In Zwolle is hem er alles aan gelegen zich te revancheren en het plezier in het spelletje terug te vinden. Die voortekenen waren in de Rotterdamse Kuip in ieder geval al positief.

Christiaan Bax is door de KNVB aangesteld om de wedstrijd, die om 20.00 uur begint, in goede banen te leiden. Assistent-scheidsrechters zijn Charl Schaap en Thomas Krijt. Official is Nick Smit. In Zeist is Pol van Boekel de VAR, geassisteerd door Sjoerd Nanninga.

Artikel delen: