Zwolle gaat donkere nacht tegemoet

Zwolle – Het wordt donker in Zwolle tijdens de vierde Nacht van de Nacht. Net als vorig jaar gingen zaterdagvond de lichten uit van de monumenten, het stadhuis en het stadskantoor en waren er diverse activiteiten georganiseerd. Donker middelpunt dit jaar was Doepark de Nooterhof. Wethouder Gerard van Dooremolen (Milieu) luidde de Nacht van de Nacht in. Doel van de Nacht is mensen bewust maken van lichtvervuiling en aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht.

In en om het noodgebouw in Doepark Nooterhof bruisde het van de activiteiten voor jong en oud tijdens de Nacht van de Nacht. Bezoekers kregen films te zien met uitleg over de sterrenhemel en over vleermuizen. Er werd met telescopen sterren en spookachtige nevels bekeken. Er waren kinderactiviteiten, waaronder een donkerspeurtocht. Ook werden er spannende verhalen verteld. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerende landelijke gebeurtenis georganiseerd  door Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties. De Zwolse Nacht van de Nacht werd georganiseerd door de Stichting Milieuraad Zwolle en de afdelingen Zwolle van IVN, KNNV en Thales de Zwolse in samenwerking met de gemeente Zwolle en Landstede. Doordat de komende nacht de klok een uur achteruit moet worden gezet in verband met de wintertijd verloopt de komende nacht extra donker.

De gemeente Zwolle ondersteunt de activiteiten graag. Het licht uitdoen is niet alleen goed voor de nacht, maar ook energiezuinig. De gemeente stimuleert zoveel mogelijk energiezuinige projecten. Om twee voorbeelden te geven: In 2009 komt er een speciale subsidieregeling voor minder draagkrachtige mensen met een koophuis om bijvoorbeeld zonnecollectoren aan te schaffen. En de verkeerslichten gaan in Zwolle successievelijk over op LED-verlichting.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Voor echte lichtvervuiling moet je niet in Zwolle zijn maar in de Koekoekspolder. Vanaf Stadshagen is die glastuinbouw één grote lichtkermis.


  Maak melding

 2. Ben het helemaal eens met Chris,in stadshagen is het nooit donker altijd die hinder van licht uit de kassen.

  Begin zo,n zeikerd te worden hier………..

  Maar het is wel zo !


  Maak melding

 3. dj655@hotmail.com
  ik woon bij het stadshuis de lampen in het kantoor branden en alleen bij de pvda en hahahahaha groenlinks doe zijn toch voor het hahahaha ik lach me dood ik kan foto tonen hahaha

  dit is allemaal waanzin laat die lampen aan sloopt dat tuig me auto niet !!!!! en me huis !!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Tja ’s nachts zijn vele winkels en kantoren verlicht en zelfs als het ’s winters vriest staan de deuren van sommige winkels nog de hele dag open, maar IK moet een spaarlamp op de plee nemen…
  Rare wereld!


  Maak melding

 5. Fietste ik vannacht naar huis toe, kreeg ik een bekeuring omdat ik mijn licht niet aan had.
  Die agent wilde niets weten van de Nacht van de Nacht… :'(


  Maak melding

Reageer