Hasselterdijk - Foto: Wouter Steenbergen
Hasselterdijk
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Lichte regen in de ochtend, een flinke wind en misschien wat zon

Zwolle – Woensdag valt er vooral in de eerste helft van de ochtend wat lichte regen in Zwolle. Niks in vergelijking met dinsdag, toen de weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Dieze-Centrum aan het begin van de avond ongeveer 12 millimeter hadden afgetapt. Dat is 12 liter per vierkante meter.

Woensdag zijn de droge perioden veel langer dan de natte. En de bewolking is minder massief, zodat de zon met enig geluk doorbreekt. De temperatuur ligt met ongeveer 8 graden iets lager dan dinsdag. Onze thermometer in Dieze-Centrum gaf een maximum door van 9,9 °Celsius en die in Stadshagen maar liefst 10,4 °Celsius. Hoge temperaturen, maar de koude regen en de flinke wind zorgden ervoor dat je er dinsdag absoluut geen lentegevoel van kreeg.

Woensdag doet de wind ook flink mee, kracht 4 tot 5, matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten. Aan het eind van de middag en het begin van de avond draait de wind van zuidwest naar zuid en neemt wat gas terug. Dat is tijdelijk, want in de loop van de nacht naar donderdag komt hij weer fors op toeren: windkracht 5 tot 6.

In de vroege uurtjes van donderdag de meeste wind met een verwacht maximum rond zeven uur donderdagmorgen. Kracht 6, uit richting zuid tot zuidwest. Voor de regio Zwolle worden windstoten tot 80 kilometer per uur berekend. Er trekt dan ook een regenzone over die de sokken erin heeft, zodat hij snel voorbij is.

Dit alles wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat door de Britse MetOffice de naam Christoph heeft gekregen. Niet vanwege de wind, maar vanwege de grote bak regen die hij boven Engeland los gaat laten. In enkele dagen een maandhoeveelheid, wat daar waarschijnlijk tot overstromingen gaat leiden. In onze regio krijgen we alleen Christoph’s wind over ons heen, de neerslag blijft ons grotendeels bespaard.

Donderdagavond neemt de wind af. Vrijdag en in het weekend daalt de temperatuur naar een normale waarde rond 6 graden overdag.

Artikel delen: