Journalist levert wapens in bij Zwols politiebureau

Zwolle – De 37-jarige onderzoeksjournalist Alberto Stegeman, die bij SBS 6 werkt, heeft op 20 oktober 2008 een tas met 4 vuurwapens en een kleine 200 patronen afgeleverd bij een Zwols politiebureau.

Stegeman gaf aan, dat hij voor een televisieprogramma de illegale vuurwapenhandel in beeld wilde brengen. De wapens zijn ingenomen en onderzocht wordt of er in het verleden een misdrijf mee gepleegd is. Deze zaak wordt conform bestaand beleid serieus opgepakt. Een rechercheonderzoek is inmiddels opgestart. Het kopen en voorhanden hebben van vuurwapens zijn misdrijven uit de Wet Wapens en munitie. Stegeman’s productiebedrijf is gevestigd in Zwolle. De politie wijst erop dat het een misdrijf is om wapens te kopen of voorhanden te hebben. Het is niet duidelijk of de journalist zich hieraan schuldig heeft gemaakt en of hij daarvoor wordt vervolgd. Zondag is de documentaire van Stegeman te zien op SBS in zijn programma Undercover in Nederland. Eerder wijdde hij al uitzendingen aan de beveiliging op Schiphol en op militaire bases.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Tja, een stukje regelhandhaving ten koste van wat redelijk is. In dit soort situaties zouden regels genegeerd moeten worden. Ik neem aan dat een eventuele rechtzaak netjes afgehandeld wordt. Stegeman weet doorgaans goed, waarmee hij bezig is, heb ik de indruk.

  Zag hem volgens mij bezig met de opnamen hiervoor, tegenover public, dacht nog, is dat Stegeman? Kan het verkeerd gezien hebben.


  Maak melding

 2. Wat ik niet snap: is iedereen nu zo wereldvreemd dat ze de kop van Stegeman nog niet herkennen? Die opplaksnorren en pruiken zijn nu ook niet echt de fraaister exemplaren. Tegen de tijd dat hij mijn illegale zaakjes aan de kaak wil stellen, komt hij er niet in… ;D


  Maak melding

 3. Uiteraard… Laat hem lekker doorgaan…

  Overigens zit er niet het slimste marketingteam achter. Onlangs was een voetbalwedstrijd van Oranje, waar reclame werd gemaakt voor de uitzending over de veiligheid op militaire bases. Nota bene op de borden langs het veld, terwijl SBS de wedstrijd zelf uitzond. Een paar keer een regeltje boven in beeld was goedkoper geweest, toch?


  Maak melding

 4. Tsja, SBS de campingzender noemen zegt mij genoeg over waar jij je info vandaan haalt. Niet dat ik voor veel meer zaken dan voetbal naar SBS kijk, maar GeenStijl vind ik helemaal van een verwerpelijk niveau. 😉


  Maak melding

 5. traingspakken volk dat is het ik kon er niet op komen maar die stegeman doet goed werk alleen vond ik dat hij die kin der lokker van de vorige week een paar stoten op zijn hoofd had moeten of hij moet zijn foto vrij geven dan doe ik het wel .


  Maak melding

 6. Yes! Het is even puzzelen, maar dan heb je het wel! Volgens mij bedoelt ‘zwollenaar’ het volgende:

  Traingspakkenvolk. Dat is het! Ik kon er niet op komen.
  Maar die Stegeman doet goed werk. Alleen vond ik dat hij die kinderlokker van de vorige week een paar stoten op zijn hoofd had moeten geven. Of hij moet zijn foto vrij geven. Dan doe ik het wel.  Maak melding


 7. geschreven door bernard, op 26 oktober 2008 om 22:34

  Yes! Het is even puzzelen, maar dan heb je het wel! Volgens mij bedoelt ‘zwollenaar’ het volgende:

  Hehe 😉 Goeie!


  Maak melding

 8. gebakken lucht
  Zwolle: SBS-journalist in de maling genomen.
  Reportage over “dodelijke vuurwapenhandel” grotendeels gebakken lucht !
  “Een 37-jarige Amsterdammer, die als journalist bij SBS-6 werkt, heeft op 20 oktober een tas met vier “vuurwapens” en bijna 200 patronen afgeleverd bij het politiebureau in Zwolle-centrum; niet bij het hoofdbureau aan de Koggelaan.
  De man gaf aan, dat hij voor een televisieprogramma de illegale vuurwapenhandel in beeld wilde brengen.
  De wapens zijn ingenomen en onderzocht wordt, of er in het verleden een misdrijf mee gepleegd is.
  Deze zaak wordt conform bestaand beleid serieus opgepakt. Een rechercheonderzoek is inmiddels opgestart.
  Het kopen en voorhanden hebben van vuurwapens zijn misdrijven volgens de Wet Wapens en munitie”.
  Inmiddels is de betreffende SBS-programma “Undercover in Nederland” uitgezonden en de “sensationele” aankoop van “illegale vuurwapens” in de “extreem gevaarlijke vuurwapenhandel” blijkt voor het overgrote deel gebakken lucht.
  Afgezien van de dik zestig jaar oude Stengun (een machinegeweer volgens SBS-6) met scherpe 9 mm Para Sellier & Bellot-patronen hebben de SBS-medewerkers zich af laten schepen met o.a. het aankopen van schroot, dat zo te zien gevaarlijker voor de schutter is, dan voor degene, die in het verlengde van de de loop staat.
  Met veel ophef werd gemeld, dat de SBS’ers er in geslaagd waren voor ?? 1400 een “levensgevaarlijk” negen millimeter pistool, dat in gebruik zou zijn bij de Nederlandse politie, aan te kopen.
  Uit het opschrift op het “wapen” blijkt echter, dat het om een “Heckler & Koch SP9 Knall” gaat: geen vuurwapen, maar een gaspistool, dat bij onze oosterburen tweedehands voor zeven tientjes over de toonbank gaat. Zonder “vergunning”.
  ( De Nederlandse politie gebruikt overigens geen Heckler & Koch-pistolen, maar de Walther P5 ).
  Bij de meegeleverde “scherpe munitie” blijkt het in werkelijkheid om knalpatronen te gaan, die in Duitsland eveneens vrij verkrijgbaar zijn.
  Ook de revolver, waar de “zware crimineel” zogenaamd kogels mee de polder in schoot, blijkt een gaswapen te zijn. En die vuren geen kogels af.

  De doodsbange undercover-heren journalisten van SBS-6, die dachten, diep in de lugubere illegale wapenhandel te hebben geïnfiltreerd, hebben zich dus flink in de maling laten nemen door een stelletje ordinaire oplichters….
  Misschien, dat ze zich de volgende keer eens wat laten voorlichten over hoe een echt vuurwapen er uit ziet ?
  Het bespaart hen in ieder geval weer een fikse afgang ……..  Maak melding

Reageer