Mozartlaan - Foto: Wouter Steenbergen
Mozartlaan
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Droog, ruimte voor de zon en minder wind

Zwolle – Vrijdag is het droog in Zwolle, na een nacht met regen. De ochtend is tintelfris: een temperatuur slechts een paar graden boven nul en aan de grond dicht tegen het vriespunt aan.

De zon komt om half negen op, wat waarschijnlijk in volle glorie te zien is tussen wolkensluiers in het oosten. En de zon blijft vrijdag in zicht, aan een lucht die geheel blauw is boven Zwolle, of gedecoreerd met stapelwolkjes zonder neerslagbedoelingen. De zuidwestenwind is matig, kracht 3, zodat vlaggen net aan het wapperen komen. In de middag bereikt het kwik een maximum van ongeveer 6 graden. Lukt het je om jezelf ergens in de zon en uit de wind te manoeuvreren, dan zit je goed.

In de avond en nacht naar zaterdag daalt de temperatuur naar het vriespunt en aan de grond er iets onder. Plaatselijk kan dit gladheid door bevriezing opleveren. In de loop van de nacht zou tevens een buitje boven de stad kunnen opduiken. Als die neerslag op een bevroren ondergrond valt, is de kans op een glijpartij reëel. Die neerslag is misschien natte sneeuw, een sneeuwdek wordt niet verwacht.

In het weekend trekken randstoringen ten zuiden van Nederland langs. Het is nog even afwachten wanneer en in welke vorm Zwolle daar neerslag van krijgt. Maar er zijn diverse weermodellen die zogenoemde ‘sneeuwsignalen’ afgeven. Het betreft bij een maximumtemperatuur van ongeveer +4 graden op zaterdag en zondag natte sneeuw. Zaterdag lijkt de kans op neerslag het grootst.

Afkoeling in de nacht van zaterdag op zondag tot net onder het nulpunt, vergroot de kans op nachtelijke sneeuwvlokken. Misschien ligt er zondagochtend toch ergens een beetje sneeuw.

Artikel delen: