Staking bij Scania Zwolle georganiseerd via staakstraat

Productielijn Scania Zwolle
Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Honderden medewerkers van Scania Zwolle hebben vrijdag het werk voor 24 uur neergelegd. Bij het bedrijf wordt gestaakt uit protest tegen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao in de bedrijfstak Metalektro.

De staking wordt vanwege corona georganiseerd via een speciale staakstraat bij de IJsselhallen, waar stakers met de auto doorheen rijden om zich in te schrijven als staker. Hiermee wil FNV voorkomen dat stakers elkaar besmetten met het virus.

Ingrid Langenberg, bestuurder FNV Metaal: “De medewerkers voelen zich totaal niet serieus genomen. Werkgevers bieden geen normaal salaris, willen geen goede afspraken over flexwerkers of over gezond de AOW-leeftijd halen.”

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. “Die loonsverhoging zorgt voor vermindering van koopkracht. Wij willen een loonsverhoging die eer doet aan de enorme inzet van de werknemers in deze sector,” aldus Langenberg.

Werkgevers zeggen niet meer loon te kunnen bieden, omdat het door de coronacrisis slecht gaat in de sector. Langenberg: “Dat is onzin. Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging.”

FNV wil verder dat werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werk-privébalans. Langenberg: “Dat hoort bij een moderne, vooruitstrevende sector als de metalektro en is van belang om mensen in de sector te houden.” Daarom stelt de vakbond voor om werknemers meer zeggenschap te geven over hun vrije vakantiedagen en adv-dagen. Daarnaast wil de FNV dat overwerk alleen kan met instemming van de medewerker.

De werkgevers willen in de cao de zwareberoepenregeling, waarmee werknemers drie jaar eerder kunnen stoppen met werken, slechts voor een beperkte groep laten gelden. De FNV vind dat onbegrijpelijk en wil dat iedereen die zwaar werk verricht, eerder moet kunnen stoppen met werken. “Dat is zo afgesproken in het pensioenakkoord, werkgevers hebben zich daaraan gecommitteerd. Nu het erop aan komt, lijken ze die afspraken ineens vergeten,” aldus Langenberg.

Ook over flexwerkers en jongeren zijn de bonden en werkgevers het nog niet eens. FNV wil gelijke lonen voor iedereen die hetzelfde werk doet, ongeacht de contractvorm. Bovendien wil de vakbond dat flexibele contracten na een jaar naar vast worden omgezet. Voor jongeren wil de FNV dat het salaris op basis van leeftijd verdwijnt. Langenberg: “Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.”

De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen. De stakingen bij Scania is onderdeel van 24- en 48-uursstakingen de komende weken in het hele land.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)