IntermeZZo biedt mensen met kanker (wandel)gesprekken en online activiteiten - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

IntermeZZo biedt mensen met kanker (wandel)gesprekken en online activiteiten

Zwolle – Mensen met kanker en hun naasten worden extra hard getroffen door de coronamaatregelen. Met angst, onzekerheid en eenzaamheid tot gevolg. Daarom biedt nazorgcentrum IntermeZZo mensen met kanker en hun naasten de mogelijkheid voor een gesprek.

Vanwege de lockdown is IntermeZZo Zwolle gesloten voor inloop en activiteiten, maar op afspraak en online zijn activiteiten wel mogelijk. Praten, een op een bij een kop koffie, of wandelend in de buitenlucht. Ook (beeld)bellen is een optie. Een luisterend oor, een fijn gesprek of een activiteit kan steunend zijn. De behoefte aan ondersteuning van mensen met kanker én hun naasten is juist nu extra groot, aldus IntermeZZo.

Manager Corine den Hollander van Nazorgcentrum IntermeZZo merkt dat corona mensen bij wie kanker in het leven speelt, extra raakt. “Kanker heeft al een grote impact op het leven, de langdurige coronamaatregelen komen daar bovenop. Dat maakt mensen onzeker en zelfs eenzaam. Ook wij hebben ons centrum moeten sluiten voor alle groepsactiviteiten en de een-op-eenbehandelingen. Daarmee valt bijna alle psychosociale steun en lotgenotencontact weg. We horen dat angst en somberheid behoorlijk opspelen. Zeker als je kwetsbaar bent in je gezondheid of veel alleen bent. Of omgekeerd als tijdens je ziekteproces alle gezinsleden in huis zijn, terwijl je rust nodig hebt. Ook nabestaanden van mensen met kanker hebben het lastig. Daarom bieden we veilige gesprekken aan. Het minste wat we nu kunnen doen.”

“Praten, je verhaal vertellen of vragen stellen terwijl je wandelt kan heel prettig zijn. Frisse lucht, beweging en afstand houden gaan dan samen. Wie dat wil kan een wandelgesprek aanvragen. Een vrijwilliger maakt dan een ommetje vanuit IntermeZZo met de gast. Dat kan een kwartier zijn, maar ook een wat langere natuurwandeling. Net wat iemand aankan. Onze locatie is een prachtige uitvalsbasis. Indien nodig kunnen we kijken of een wandeling vanuit huis van de aanvrager mogelijk is.”

“Wie liever binnen wil praten, kan dat ook veilig doen bij IntermeZZo. Eén vrijwilliger spreekt met één gast of met maximaal twee personen uit één huishouden. Zo leveren we maatwerk voor mensen die het nodig hebben. Daarnaast bieden we yogales online en kunnen mensen deelnemen aan de digitale schrijfsalon. Belangstellenden kunnen bellen voor meer informatie.”

“Op onze locatie is veiligheid gewaarborgd. Heel veel ruimte en heel weinig mensen. We houden ons strikt aan afstand en hygiënemaatregelen. Wie een afspraak maakt, mag géén corona-gerelateerde klachten hebben. Zo blijft de locatie coronavrij en coronaproof,” aldus Den Hollander.

Spontane inloop is nu niet mogelijk. Wie behoefte heeft aan een gesprek of informatie wil, kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen voor een afspraak met 06 – 53767145.

Artikel delen: