PvdA stelt vragen over luchtalarm

Zwolle – Veel inwoners van de wijken Holtenbroek-Aa-landen en Stadshagen zijn geschrokken door het afgaan van het luchtalarm/sirenes vorige week zondagnacht. De partij van de Arbeid stelt dan ook maandag 27 oktober, tijdens de raadsvergadering, mondelinge vragen over het luchtalarm van vorige week zondagnacht. 

Op zondagnacht was er in de noordelijke delen van Zwolle, o.a. in Holtenbroek, Aa-landen en Stadshagen een korte dip in het elektriciteitsnet. Vervolgens hoorden diverse bewoners hulpdiensten uitrukken. Na een paar minuten ging een aantal minuten het luchtalarm/sirenes aan. Veel mensen hebben adequaat gereageerd: deden ramen/deuren dicht, zetten radio Oost aan en zochten op teletekst van TV Oost en TV Zwolle naar informatie. Echter nergens was informatie over de reden waarom het luchtalarm aan ging.

De combinatie van dip in het net, hulpdiensten die luid uitrukten en de sirenes maakten dat een aantal bewoners alert waren en zijn geschrokken. Het vermoeden bij velen was uiteindelijk dat het vals alarm zal zijn geweest. Maar ook de volgende dag was er in de kranten geen informatie te vinden over wat er nu is gebeurd en geen informatie over het waarschijnlijke valse luchtalarm. 

De Partij van de Arbeid heeft dan ook de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat burgers alleen adequaat zal blijven reageren als de procedures consequent worden uitgevoerd, zeker als het om de veiligheid gaat?

2. Waarom was er geen melding via radio Oost en op Teletekst?

3. Vindt u dat ook bij loos alarm er een melding moet komen om bewoners in ieder geval      gerust te stellen en men adequaat zal blijven handelen bij een eventuele echte escalatie? 

Namens de fractie van de Partij van de Arbeid Zwolle,

Inge Meijer-Westerbeek

 

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Goed initiatief want mensen schrikken zich rot en nogal asociaal als er daarna niemand het initiatief neemt mensen op de hoogte te stellen van het hoe en wat.


  Maak melding

 2. Er moet inderdaad iets gedaan worden aan de communicatie, ook ik heb gezocht op teletekst en Internet. Echter geen enkele melding.
  Via de algemene log van deze site kon je van andere mensen nog een beetje info krijgen, maar dat is dan weer niet officieel dus je weet niet exact wat er aan de hand is.
  Er MOET volgende keer in elk geval een melding komen: Vals alarm.
  Dit hoeft niet bij elk incident natuurlijk, maar wel als rond half 12 in de avond het luchtalarm begint.
  Nu krijg je het probleem dat mensen volgende keer niet meer reageren zoals door de overheid gevraagd wordt in dit soort situaties.
  Hier is heel slecht gehandeld door de gemeente/overheid. Ik hoop dat ze wel reageren als er echt iets aan de hand is.


  Maak melding

 3. Is indd niet zo handig mr lijkt mij gewoon toeval dat bij de stroomstoring het alarm afgaat. Brandweer was gealarmeerd aangezien er een leiding in de buurt van de Hasselterdijk ontploft was, hierdoor ook die storing.


  Maak melding

 4. Ik denk ook dat het toeval was en waarschijnlijk kon niemand er iets aan doen, maar laat ze dit dan in elk geval goed communiceren richting de burger via teletekst, radio of Internet.


  Maak melding

 5. ik ook
  Ik schrok me ook ontzettend ik lag op de bank in een roes want ik had wat gedronken nadat ik bij willie en bep de badkamer had betegelt wat niet zo goed ging dus die alarms gingen en ik schrok zo dat ik van de bank viel en heel hart mn eleboog stoote nouja meer dat telefoonbotje en toen skreide ik en toen kwam jannechie en die wilde toen tv oost aan doen.


  Maak melding

 6. Volgens P2000 was er vlak na dat moment een onderzoek gaande bij de Shell aan de Zwartewaterallee. Wij reden ’s nachts door Stadshagen toen het licht even volledig uitging, donkerder heb ik het nog niet eerder gezien.


  Maak melding

 7. Eeeehm is hier een luchtalarm geweest? :'(
  Ik heb echt helemaal niks gehoord… Zal wel aan de andere kant van Stadshagen zijn geweest dan 😉 Of ik had een mooie droom waar ik niet uit wakker wilde worden 😉


  Maak melding

 8. @Henk
  Ja, klopt. Ook gevonden op P2000, het was in ieder geval een brandmelding. Ik dacht even dat het de brandmeldsirenes zijn van brandstofopslag.


  Maak melding

Reageer