Toen Zwolle nog ‘Zwolle’ was….

Zwolle – In het kader van de tentoonstelling Overijssel in kleur 1938-1968 wijdt het Historisch Centrum Overijssel op donderdag 13 november 2008 een Historische Avond aan Zwolle in 1964. Voorafgaand aan de vertoning van een 15 minuten durende amateurkleurenfilm uit 1964 geeft oud-HCO medewerker Jeanine Otten een beeld van de ontwikkelingen in Zwolle in dat jaar.

 De Vispoortenplas naar de stad toe gezien. Links cafe Wilmi’s Bar (Vispoortenplas 2) en Achter de Broeren 2 handel in groenten en fruit van R.J. Hertman. Achter het cafe Wilmi’s Bar Roggenstraat 22 de gevel van een filiaal van J. Zijlstra Hzn (met tegeltableau  van gebroeders Ravesteijn) Toren van de  RK Sint-Michaelskerk in de Roggenstraat (afgebroken 1965). Er is één TV-antenne te zien. De straatlantaarns zijn aan dwars over de straat gespannen kabels opgehangen. (fotograaf onbekend, collectie Historisch Centrum Overijssel

In de door H.P. Jansen gemaakte film zien we onder andere het strandje van boer Dubbeldam aan de IJssel, de oude Zwolse binnenstad met de pakhuizen van Bergia aan de Thorbeckegracht en de banketbakkerij De Zoete Inval aan de Diezerstraat. De avond begintom 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De toegang is gratis.

Welvaartsstaat
In de jaren 60 kreeg de Nederlandse welvaartsstaat vorm. Iedereen kreeg het steeds beter, het sociale vangnet werd geperfectioneerd. De economie groeide, de woningnood verminderde doordat er op grote schaal nieuwe woningen werden gebouwd. Meer Nederlanders pendelden tussen huis en werk: tussen 1960 en 1970 nam het woon-werkverkeer met maar liefst 500 % toe.

Wereldnieuws
Op het wereldtoneel was 1964 het jaar waarin leider van de Sovjet-Unie Chroetsjov door Breznjev werd afgezet. Terwijl Martin Luther King de Nobelprijs voor de vrede kreeg, werd Nelson Mandela veroordeeld. Het was ook het jaar waarin de Palestine Liberation Organization (PLO) werd opgericht en de Amerikaanse luchtmacht voor het eerst Noord-Vietnam bombardeerde na het zogenaamde Tonkin-incident.

Toen Zwolle nog zwolle was
Zwolle stond aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen: de gemeente Zwollerkerspel zou nog maar enkele jaren zelfstandig  blijven, aan de Russenweg liep de eerste truck van Scania Nederland van de lopende band. Het Zwolle-IJsselkanaal werd geopend en carnavalsvereniging dOelewappers opgericht. Rond de Broerenkerk verdween de bebouwing van het oude Eiland onder de sloophamer.  De generatiekloof deed voor het eerst van zich spreken en het verenigingsleven leed onder de invloed van de televisie die de mensen  thuis hield.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Toen Zwolle nog ‘Zwolle’ was….”

  1. dit was nog maar het begin… in deze tijd (jaren 60/70) waren er plannen om de halve binnenstad af te breken en er van oost naar west en van noord naar zuid vierbaanswegen in aan te leggen…. dit zag je overigens in alle steden… gelukkig zijn ze net op tijd tot inkeer gekomen… hebben we natuurlijk wel een fantastische Xenos voor terug gekregen 😉

  2. Het is niet bij plannen gebleven. De kamperpoorterbrug is speciaal voor die vierbaansweg zo breed geworden. Gelukkig kwamen ze daarna tot inzicht dat het toch niet zo’n goed plan was.

  3. Haha, die ouwe dubbeldam. ik zie m nog zo met zijn tractor neeltje in die invalidebus van tadema uit de modder trekken. zij probeerde te draaien bij krisman en kwam vast te zitten inh de modder

Reacties zijn gesloten.