Zwolle krijgt nieuwe stadsdichter tijdens Nationale Gedichtendag - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Zwolle krijgt nieuwe stadsdichter tijdens Nationale Gedichtendag

Zwolle – Tijdens de Nationale Gedichtendag op donderdag 28 januari krijgt Nederland een nieuwe ‘Dichter des Vaderlands’ en Zwolle een nieuwe stadsdichter.

Tijdens een digitaal evenement van poëzie en muziek nemen we afscheid van stadsdichter Jeroen Kraakman en maken we kennis met zijn opvolger Sarah Lucassen. Zij volgt Jeroen Kraakman op voor een periode van twee jaar. Sarah is gekozen uit 15 sollicitanten en zal op haar eigen unieke manier invulling geven aan het stadsdichterschap. Niet eerder solliciteerden zoveel mensen op de functie van stadsdichter.

Afscheid

Wethouder Monique Schuttenbeld neemt bij het afscheid van Jeroen Kraakman een boek in ontvangst met een selectie van zijn gedichten. Deze markeren diverse momenten en gebeurtenissen in de stad. Jeroen was een zeer creatieve en bij Zwolle betrokken dichter die een blijvende bijdrage heeft geleverd aan het poëzieklimaat in de stad. Hij zette het podium Lege Stoelen op en verbindt daarmee nieuwe en bestaande netwerken van dichters. Ook nam hij het initiatief voor gedichten aan de onderkant van ophaalbruggen onder de titel ‘Poëzie terwijl u wacht’.

Betekenis

De Zwolse Stadsdichter geeft met poëzie kleur en betekenis aan ontwikkelingen en gebeurtenissen in de stad. De stadsdichter heeft ook een verbindende rol. Iedereen die in Zwolle een evenement organiseert kan de Stadsdichter uitnodigen een passend gedicht te schrijven en voor te dragen.

Sarah Lucassen
Sarah Lucassen (23 jaar) is poëet en spoken word-artiest. In 2019 rondde zij haar opleiding aan het CIBAP af. Zij speelde een rol in de stadsproductie De Wilde Deerne en is lid van de Poetry Circle Zwolle. Tijdens Festival Zwolle Unlimited trad Sarah Lucassen op. Ook was zij te zien bij RTV Oost en op podia in Rotterdam (podium Frontaal) en Amsterdam (in de voorstelling Future fort he Past). In 2019 opende zij met een spoken word-performance het Nieuwjaarsconcert van de gemeente Zwolle.

Lucassen: “Zwolle is mijn stad. Mijn thuis. Door middel van woorden maak ik contact met mensen en met de stad. De komende twee jaar wil ik meer betekenen voor Zwolle. Ik wil Zwolle verrijken met mijn taal. Ik ga de stad goed observeren en bestuderen. En dat wat ik zie, ga ik omtoveren tot de fijnste leesregels en luisterverhalen. Als poëet, verteller en toespreker wil ik mensen bereiken, op nieuwe gedachten brengen en vooral ook bij elkaar brengen.”

Tijdens het digitale evenement de Zwolse Gedichtendag op 28 januari 2021 om 20.30 uur bij RTV Focus FM wordt de nieuwe Stadsdichter bekendgemaakt. De Zwolse Gedichtendag is dit jaar een digitaal evenement met poëzie en muziek, georganiseerd door Zwolle Zien en Stadkamer. Het is te volgen via: https://www.youtube.com/watch?v=y2bFjDyR0eM&feature=youtu.be.

Artikel delen: