Besluit gratis OV voor ouderen in 2009

Zwolle – Het college van B&W heeft de gemeenteraad drie opties voorgelegd voor een proef van gratis OV voor senioren. Die zullen nu worden uitgewerkt. Pas als er meer over de consequenties bekend is, kan er door de raad een definitief besluit over worden genomen. Dat besluit zal dan in januari of februari vallen. Invoering per 1 januari 2009 is daarmee van de baan. April 2009 ligt eerder in de lijn der verwachting.

Er liggen drie varianten op tafel. Twee bekende en één nieuwe (3).

1. Gratis OV alleen voor 65-plusser die niet meer inkomen hebben dan 115 procent van de bijstandsnorm.

2. Gratis OV alleen voor 65-plussers door het verstrekken van roze strippenkaarten.

3. Aansluiten bij de plannen die de provincie voorbereidt t.a.v. de doelgroep senioren, waaronder bijvoorbeeld voordeelabonnementen.

Van de drie alternatieven moeten nog wel veel vragen worden beantwoord. Bijvoorbeeld over de kosten en de beste manier van uitvoeren. In januari zal het college de gemeenteraad informeren over de antwoorden op de vragen.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Wat mij betreft alleen variant 1, en dan liever een voordeelabbo dan gratis vervoer. De overheidsuitgaven lopen al genoeg uit de klauwen met de toenemende vergrijzing. Bovendien zijn lang niet alle 65-plussers “arm”.


  Maak melding

 2. PP, wat is “niet kunnen betalen”? Wanneer kan iemand het niet betalen? Ik vind dat iemand die zegt het niet te kunnen betalen dus ook geen auto voor de deur hoeft te hebben staan. En hoe ga je controleren of iemand het niet kan betalen? En hoe ga je voorkomen, dat mensen massaal op basis van een momentopname gratis OV regelen?

  Bovendien denk ik dat er nog een enorme keerzijde zit aan “gratis OV voor iedereen die het niet betalen kan”. Je krijgt dan namelijk dat de gehele onderkant van de samenleving gratis van het OV gebruik maakt. Dit maakt het voor de rest van de samenleving minder aantrekkelijk het openbaar vervoer te gebruiken. Daardoor zal het alleen maar verder afglijden naar een minderwaardige manier van jezelf vervoeren. Dat lijkt me ook niet de bedoeling.


  Maak melding

 3. @danny,, dus mensen die er krom voor hebben gelegen
  worden nu gestraft en moeten dan maar auto verkopen
  maar dan hebben ze weer geld (teveel) en komen WEER niet in aanmerking voor gratis vervoer
  gewoon niet zo veel regels stellen
  v/a 65a70 jaar iedereen gratis vervoeren


  Maak melding

 4. Als je krom kunt liggen voor een auto kun je toch ook wel openbaar vervoer betalen? Ik wilde enkel aangeven, dat het begrip “iedereen die het niet kan betalen” wel erg open staat voor interpretatie.


  Maak melding

Reageer