Voorleeswedstrijd van Stadkamer: dit jaar anders dan anders!

Voorleeswedstrijd van Stadkamer: dit jaar anders dan anders!

Zwolle – Ieder jaar word bij de start van de Nationale Voorleesdagen bij Stadkamer gestreden om de titel Voorleeskampioen Zwolle.

In het najaar hebben scholen al een eigen voorleeswedstrijd gehouden, waarbij een leerling uit groep 7 of 8 tot schoolkampioen werd benoemd. De schoolkampioenen konden dit jaar niet bij Stadkamer worden ontvangen. Vanwege de coronamaatregelen was de Voorleeswedstrijd dit jaar daarom online. De jury beoordeelde de vooraf ingestuurde filmpjes van de schoolkampioenen die hun favoriete boek voorlazen. De winnaars zijn: Jolijn van Dijk van de Aquamarijn, Anna-Lynn de Jong van de Aquarel en Femme Nijland van de Geert Groteschool.

De schoolkampioenen werd dit jaar gevraagd een filmpje te maken, waarin ze voorlezen uit hun favoriete boek. Dit filmpje hebben ze opgestuurd naar Stadkamer. De filmpjes werden op 20 en 27 januari door een meervoudige jury op gebruikelijke wijze beoordeeld. De volgende juryleden hebben hebben in wisselende samenstellingen de voorlezers beoordeeld.

  • Evelyn Evertsen – medewerker boekhandel Westerhof
  • Silvia Overbeek – gepensioneerd medewerker bibliotheek en organisator Voorleeswedstrijd
  • Margriet Leest – Raadslid GroenLinks
  • Patty Wolthof – Raadslid PvdA
  • Joosje Baarda – vrijwilliger Stadkamer en voorlezer bij VoorleesExpress
  • Obertha IJntema en Kirsty Klomp – medewerkers Stadkamer

Op een afgesproken tijdstip maakt de jury de voorleeskampioen van Zwolle bekend via een digitale ontmoeting met alle deelnemers. Uit iedere Zwolse ronde gaat er één voorleeskampioen naar de regionale ronde, dit jaar in Kampen. Vanwege het hoge deelnemersaantal in Zwolle is de wedstrijd opgesplitst in drie rondes en zijn er uiteindelijk dan ook drie Zwolse voorleeskampioenen.

Na de regionale ronde volgt de provinciale ronde in het voorjaar. Op 26 mei vindt de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Twaalf provinciale voorleeskampioenen strijden hier voor de titel Nationale Voorleeskampioen. De finale is een feestelijke middag in TivoliVredenburg in Utrecht.

Artikel delen: