‘Kwaliteit moet leidend zijn niet het geld’

Zwolle – Isala klinieken willen voortrekker zijn als opleidingsziekenhuis met goed leerklimaat. Sinds de komst van het opleidingsfonds wordt de verdeling van opleidingsplaatsen voor medisch specialisten tussen academische en algemene ziekenhuizen meer bepaald door financiële belangen dan door de kwaliteit van de opleiding.

Dat is de onjuiste volgorde volgens professor Paul Brand, hoofd Medisch Opleidingsbeleid en opleider Kindergeneeskunde in opleidingsziekenhuis de Isala klinieken. Hij bepleit in zijn oratie van 28 oktober dat de kwaliteit van de opleiding en opleiders leidend moet zijn bij de regie over de verdeling van opleidingsplaatsen. Hiervoor is een duidelijke opleidingsstructuur nodig, een veilig leerklimaat voor arts-assistenten en goed getrainde en gedreven opleiders voor wie opleiden een prioriteit is. De aanpassingen moeten uiteindelijk leiden tot een stimulerende, inspirerende en veilige leeromgeving die bijdraagt aan het opleiden van goede dokters en nog betere zorg. De Isala klinieken ambiëren hierin een voortrekkersrol.

Brand ziet het als zijn belangrijkste opdracht om er voor te zorgen dat specialisten die als opleider fungeren getraind en bijgeschoold worden in didactische vaardigheden, die voor het moderne opleiden cruciaal zijn. Voor deze docentprofessionalisering zijn inmiddels trainingsprogramma’s ontwikkeld; een uitgebreide versie Teach the teacher vanuit het UMC Groningen en een korte en krachtige workshopvariant Teaching on the run vanuit de Isala klinieken. Brand vindt dat specialisten die opleiden zich moeten bij- en nascholen op didactisch gebied en dat dit ook getoetst wordt met een accreditatiesysteem.

Paul Brand

Paul Brand (1961) promoveerde in 1993 cum laude op een onderzoek naar de lange termijnbehandeling van astma en COPD. Sinds 1997 is hij kinderarts en opleider op de Amalia kinderafdeling van de Zwolse Isala klinieken, één van de grootste opleidingsziekenhuizen in Nederland. Sinds 2006 is Brand daar ook hoofd Medisch Opleidingsbeleid van de Isala Academie. In 2007 werd hij benoemd tot honorair hoogleraar Klinisch Onderwijs aan het UMC Groningen. Hij debuteerde in 2006 met zijn roman ‘De Stoel van God’. In 2006 en 2007 werd hij in MedNet Magazine door collega’s verkozen tot beste kinderarts van Nederland.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. persoonlijke vraag aan dokter Paul Brand
    Via mijn moeder kreeg ik een krantenartikel opgestuurd over u. Mijn vraag is een privevraag. Ik ben niet zo nieuwsgierig normaal gesproken en ook niet zo van de oude koeien…Maar heeft u in Delft op de middelbare school gezeten? Ik zou het leuk vinden een reactie hierover te krijgen.
    Vriendelijke groeten, Els Koperdraat


    Maak melding

Reageer