IJssel - Foto: Wouter Steenbergen
IJssel
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Een bak regen in de ochtend en tijdelijk minder koud

Zwolle – Vrijdag tussen vijf en tien uur ‘s morgens regent het pijpenstelen in Zwolle. Dat gebeurt onder dikke bewolking, die de scheiding vormt tussen koude lucht in het noordoosten en minder koude lucht in het zuidwesten. De minder koude lucht schuift langzaam over ons heen, wat gepaard gaat met veel regen.

Voor Zwolle is de verwachte wateropbrengst 10 tot 15 liter per vierkante meter. De achterkant van het regengebied passeert de stad rond elf uur in de morgen. De regen stopt, maar in de middag is een bui niet uit sluiten. Met enige mazzel valt een kijkgat voor de zon in de bewolking. Er stroomt zachtere lucht over de stad uit: een kwikstand rond het middaguur van 8 tot 9 graden. De wind stelt aanvankelijk weinig voor, waarna vanuit het westen een redelijke bries opsteekt, kracht 3 tot 4.

In de nacht van vrijdag op zaterdag verliest de zachtere lucht het van de kou. Het begint licht te vriezen. Aangezien een nachtelijk buitje tot de mogelijkheden behoort, kan dit gladheid opleveren.

Het weekend kun je licht winters noemen, wat betreft de temperatuur. Maximaal +3 graden overdag wordt verwacht in de regio Zwolle. Op beide dagen blijft het hoogstwaarschijnlijk droog. Vooral op zondag lijkt de zon speelruimte te krijgen. Daarbij houdt de wind zich op de vlakte. ’s Nachts komt het tot lichte vorst tussen -3 en -5 graden. Na het weekend houdt dit droge winterweer nog een paar dagen aan.

Artikel delen: