Kortere reistijden naar noorden en terugkeer Sprinter Zwolle – Leeuwarden in nieuwe dienstregeling NS - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Kortere reistijden naar noorden en terugkeer Sprinter Zwolle – Leeuwarden in nieuwe dienstregeling NS

Zwolle – De NS wil de dienstregeling vanaf december fors verbeteren. Er komen meer treinen, snellere verbindingen en betere aansluitingen. Dat staat in de Adviesaanvraag Dienstregeling 2022 aan regionale overheden en de reizigersorganisaties. Ook voor Zwolle en het noorden heeft de NS verbetering in petto. De Sprinter tussen Zwolle en Groningen wordt tot vier minuten sneller. Ook komt de rechtstreekse Sprinter tussen Zwolle en Leeuwarden terug. Hierdoor komen de Friese Sprinter-stations dichter bij de Randstad te liggen.

“We willen door met de plannen om de dienstregeling te verbeteren, ook in tijden van corona. Reizigers in verschillende steden en regio’s wachten hier op. Wij willen ervoor zorgen dat zij na corona weer veilig en verantwoord kunnen reizen,” zegt Marjan Rintel, president-directeur van Nederlandse Spoorwegen. Uitgangspunt is om de bereikbaarheid in Nederland te blijven verbeteren. “Uiteraard blijven we de gevolgen van de corona-crisis nauwgezet monitoren en zullen we waar nodig bijsturen. Daarover blijven we in gesprek het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook in het licht van onze financiële positie die net zoals in hele ov-sector op dit moment onzeker is,” aldus Rintel.

Dankzij de aanleg van nieuwe infrastructuur door ProRail in Herfte kan de NS de Sprinter Leeuwarden – Meppel doortrekken naar Zwolle. In het verleden reed de NS al met Sprinters op deze lijn. Voor reizigers tussen bijvoorbeeld Zwolle en Wolvega wordt de reistijd daardoor bijna tien minuten korter. De Sprinter wordt ook sneller: op de hele rit tussen Leeuwarden en Zwolle scheelt dat één tot twee minuten. Hierdoor wordt de aansluiting in Leeuwarden in de richting naar Groningen verbeterd. De reistijd tussen de Randstad en Friesland wordt hierdoor korter. De Sprinter tussen Zwolle en Groningen wordt tot vier minuten sneller.

Artikel delen: