Margriet Boersma, fractielid CDA Zwolle - Foto: CDA
Margriet Boersma, fractielid CDA Zwolle
Foto: CDA

CDA Zwolle stelt opnieuw vragen over gebruik designerdrug 3-MMC

Zwolle – “Zo’n 41 procent van de mensen die bij Dimence verslavingszorg behandeld worden, zijn verslaafd aan 3–MMC. Zwolle is het epicentrum van de epidemie.”

Deze twee zinnen zijn onderdeel van een uitgebreid artikel over de partydrug 3-MMC, die op de website van Dimence wordt omschreven als “een verdovend middel met vernietigende effecten”. Het artikel is overgenomen van dagblad De Telegraaf. Voor het CDA Zwolle is het artikel de aanleiding om vragen te stellen aan het college over het gebruik van deze drug in de gemeente Zwolle.

Raadslid Margriet Boersma: “Juist in een tijd waarin jongeren meer kampen met somberheidsklachten is het noodzakelijk dat het gebruik van deze drug wordt aangepakt. Het is bizar dat dit soort drugs legaal verkrijgbaar zijn en daar moet gauw een einde aan komen.” Het is niet de eerste keer dat het CDA Zwolle zich openlijk uitspreekt tegen drugs. Zo is het ook de enige partij die in Zwolle pleit voor een verbod op lachgas.

De stof 3-MMC heet voluit 3-methylmethcathinone. Op straat noemen dealers het ook Kat, Miauw Miauw en Poes. Volgens Dimence is het spotgoedkoop en mede daarom slaan ze alarm.

Jellinek, een instantie in de Randstad met veel deskundigheid in de verslavingszorg, zegt dat 3-MMC een amfetamine-achtige stof is. Het is een drug waarover erg weinig bekend is. De stof werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. Gebruikers van 3-MMC voelen zich alert, euforisch en energiek. Ze hebben de behoefte om meer contact te maken en te praten. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen. Het effect wordt wel omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne. Er is weinig tot geen onderzoek naar dit soort stoffen gedaan en de langetermijneffecten zijn daarom nog niet bekend. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn als ze toch besluiten het te gebruiken, aldus Jellinek.

Het alarmerende bericht van De Telegraaf over 3-MMC, getiteld ‘Jongeren in greep vernietigende partydrug 3-MMC: “Ze ogen lamgeslagen”‘ is bij Dimence te lezen onder deze link: https://www.dimence.nl/nieuws/jongeren-greep-vernietigende-partydrug-3-mmc-ze-ogen-lamgeslagen

Artikel delen: