Kamerverhuur Zwolle moet duidelijker

Zwolle – De gemeente Zwolle staat het verhuren van kamers toe terwijl een vergunning nog niet is afgegeven. Dat constateert de rekenkamercommissie van de gemeente Zwolle in het rapport ‘Kamerverhuur in hokjes’. Met deze gedoogsituatie worden onnodige risico’s genomen.

De commissie maakte gisteren de resultaten bekend van een onderzoek naar het kamerverhuurbeleid in Zwolle in de jaren 2000-2008. Aanleiding voor het onderzoek is een grote brand in de nieuwjaarnacht van 2007-2008. De brand legde het café Het Wapen van Overijssel en de studentenkamers erboven in de as. Al snel ging het gerucht dat de kamers zonder vergunning werden verhuurd. Dat blijkt te kunnen, concludeert de commissie, door onduidelijkheid in het handhaven van de regels door de gemeente. Zo wordt verhuur al toegestaan terwijl de aanvraag voor een vergunning nog loopt. De gemeente loopt dan het risico dat er brand uitbreekt in een pand waarvoor geen vergunning voor kamerverhuur is gegeven. De gemeente kiest voor deze werkwijze om te voorkomen dat studenten op straat komen te staan. Volgens de rekenkamercommissie moet de gemeente deze regels steviger handhaven.

De gemeente blijkt in haar handhaving sterk de nadruk te leggen op leefbaarheid en brandveiligheid. Met name op het gebied van brandveiligheid is er veel vooruitgang geboekt, aldus het rapport. Toch is er onduidelijkheid bij burgers over de rol van de brandweer. Zij menen dat de brandweer over brandveiligheid gaat, terwijl in feite de afdeling publiekszaken van de gemeente deze taak heeft.

Al in de jaren 90 besloot de gemeente de regels aan te scherpen na een ongebreidelde groei van het aantal studentenkamers in de stad. Die groei leidde in de jaren 90 tot overbewoning en slecht onderhoud van panden. Dat proces is inmiddels onder controle, aldus de rekenkamercommissie

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer