Expositie sieraadontwerpers uit Overijssel

Zwolle – Van 7 november tot en met 23 december 2008 tonen twaalf Overijsselse sieraadontwerpers hun werk in de expositieruimte van Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) aan de Kamperstraat te Zwolle. De opening vindt plaats op vrijdagavond 7 november om 20.00 uur.


  Sasja Saptenno

De expositie is het sluitstuk van de FOCUS-reeks waarin aan de hand van negen thema’s, drie jaar lang kunst en vormgeving uit Overijssel voor het voetlicht is gebracht. Lotte Menkman, conservator Sieraden CODA Museum in Apeldoorn opent de expositie. De sieraden collectie van CODA is een museale topcollectie en toont de evolutie van het moderne sieraad vanaf ca. 1960. De opening wordt opgeluisterd door een optreden van de muziekband Private Eye.

De exposerende ontwerpers en beeldend kunstenaars zijn: Karel Betman (Enschede), Myra Cervenka (Delden), Jan Pieter Gootjes (Zwolle), Diede Perrier (Hengelo), Sander Medendorp (Zwolle), Sibyl Heijnen (Almelo), Inez Fritschy (Holten), Dorothea Hassink (Enschede), Wicher Booij (Hellendoorn), Frank van Zwicht (Diepenheim), Persheng Warzandegan (Enschede) en Sasja Saptenno (Zwolle).

De manier waarop de twaalf exposerende sieraadontwerpers werken loopt zeer uiteen. De expositie laat dit prachtig zien. Er zijn zowel sieraden die getuigen van pure edelsmeedkunst, als sieraden van elk ander denkbaar materiaal. Rubber, acrylaat, keramiek, hout en textiel, maar ook gevonden materialen en voorwerpen zoals schelpen, speelgoed of zelfs archeologische vondsten. Sommige sieraden zijn enkel en alleen een afgewogen esthetische samensmelting van vorm, materiaal en techniek. Andere sieraden dragen een heel verhaal met zich mee.

Ook het uitgangspunt is niet voor ieder exposant hetzelfde. Voor de ene ontwerper is het ontwerpen van sieraden een dagelijkse bezigheid, voor de ander is het iets dat ‘erbij’ gedaan wordt of vloeit het voort uit autonoom kunstenaarschap. Ook zijn niet alle sieraden even draagbaar. Ze variëren van zeer draagbaar tot geheel ondraagbaar, en in het uiterste geval zijn restanten van sieraden opgegaan in autonome kunstwerken. Alle sieraden en sieraadobjecten in de tentoonstelling zijn te koop.

Op zondagmiddag 7 december om 15.00 uur vindt in het kader van de expositie een sieraadgesprek plaats. Martha Haveman (Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede) spreekt over hedendaags sieraadontwerp en interviewt enkele exposerende ontwerpers. Galerie Beeld & Aambeeld richt zich al bijna 30 jaar op sieraadontwerp en op autonome kunst.

KCO expositieruimte, Kamperstraat 11-13 Zwolle, 038-4225030, www.kco.nl

Openingstijden: di t/m vr 11.00-17.00 uur.

Artikel delen:

Reageer