Nieuwe regeling op komst voor huishoudens in financiële nood - Foto: Stockfoto
Foto: Stockfoto

Nieuwe regeling op komst voor huishoudens in financiële nood

Zwolle – Er komt een nieuwe overheidsregeling voor huishoudens die door de crisis te maken krijgen met terugval in inkomen en daardoor noodzakelijke kosten van bestaan niet meer kunnen betalen. Dit maakte de gemeente Zwolle bekend.

De regeling heet Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en biedt een tegemoetkoming voor mensen die kosten zoals woonlasten moeilijk kunnen betalen. Het is een tijdelijke aanvulling op de bestaande Bijzondere bijstand. Het kabinet reserveert hiervoor 130 miljoen euro in het eerste half jaar van 2021. Verder is er nog niet veel bekend over deze regeling van de Rijksoverheid.

Volgens informatie van de Rijksoverheid is de TONK bedoeld voor de volgende situaties:

  • Huishoudens die nog wel inkomen uit werk hebben, maar tegelijkertijd met een dusdanige terugval in inkomsten geconfronteerd worden dat zij noodzakelijke kosten niet meer kunnen voldoen. Dit kunnen zelfstandigen zijn die veel van hun opdrachten zien verdwijnen, maar ook flexwerkers die plotseling minder worden opgeroepen en ook werkenden die kortdurend vanwege quarantaine inkomsten mislopen.
  • Huishoudens die terugvallen op een uitkering en daardoor dusdanig achteruitgaan in inkomsten dat zij noodzakelijke kosten niet meer kunnen voldoen.
  • Huishoudens waar een of beide partners geen inkomen uit werk meer heeft en ook geen recht op een uitkering. Daardoor kunnen zij een dusdanige terugval in inkomsten ervaren dat zij noodzakelijke kosten niet meer kunnen voldoen.

Nadere uitwerking van de tijdelijke regeling TONK volgt in samenwerking met gemeenten. Gemeente Zwolle verwacht dat de TONK waarschijnlijk vanaf 1 maart 2021 kan worden aangevraagd. De regeling gaat met terugwerkende kracht gelden van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021.

De gemeente Zwolle verklaart dat nog niet precies bekend is wie voor de TONK in aanmerking komt
en wat de randvoorwaarden en regels zijn. Ook is nog onbekend hoe de TONK aangevraagd kan worden. Zodra meer over deze regeling bekend is, maakt de Gemeente Zwolle dit bekend.

Artikel delen: