Eerste bewoner start met verbouwen in het kader van de pilot Verduurzamen van Berkum Energieneutraal

Eerste bewoner start met verbouwen in het kader van de pilot Verduurzamen van Berkum Energieneutraal

Zwolle – Dinsdag wordt het eerste huis dat meedoet aan het gezamenlijke verduurzamingsinitiatief van Berkum Energieneutraal wordt geïsoleerd. Het huis van de familie Wildeman, aan de Eikenlaan, wordt dan een stuk energiezuiniger; er wordt HR++ glas geïnstalleerd, volgende week volgt de vloerisolatie.

In 2020 heeft een groep van 90 bewoners van de wijk Berkum, ondersteund door het project Berkum Energieneutraal, besloten om mee te doen aan een gezamenlijk verduurzamingstraject. In dit pilotproject wil Berkum Energieneutraal samen met de gemeente leren wat inwoners nodig hebben om de stap te zetten naar een energiezuiniger huis. Dit is belangrijk in het traject van aardgasvrij, waar de wijk Berkum een proeftuin voor is.

Halverwege 2020 deed Berkum Energieneutraal een oproep aan wijkbewoners: “Wie heeft er zin, op vrijwillige basis, om samen met wijkgenoten zijn huis energiezuiniger te maken?” Na deze oproep meldden zo’n 90 gegadigden zich aan. Als eerste zijn alle deelnemende huizen door een energieadviseur gescand, en de eigenaren hebben een maatwerkrapport ontvangen. Hierin staat welke verduurzamingsmaatregelen genomen kunnen worden. Deze maatregelen zijn vervolgens gezamenlijk aangeboden aan geselecteerde regionale bedrijven. Tijdens een interactief webinar presenteerden de bedrijven zich. Daarna bepaalden de woningeigenaren of en met wie ze verder wilden gaan.

Ontzorgen is de sleutel

De evaluatie van deze pilot staat later dit jaar gepland. Wel is al duidelijk dat er vanuit het project Berkum Energieneutraal veel zorg is besteed aan de begeleiding. Voordat een woningeigenaar besluit om echt aan de slag te gaan, is veel informatie nodig en veel momenten waarop vragen gesteld kunnen worden. Het betreft tenslotte de toekomst van de woning en doet een beroep op de persoonlijke financiën van huiseigenaren. Berkum Energieneutraal helpt hierbij met een centrale projectleider, informatie op de website en hulp bij het aanvragen van subsidies. Hierbij zijn diverse vrijwilligers uit de wijk betrokken.

Smaakt naar meer

Na de verbouwing van de eerste woningen volgen er meer; er is momenteel zelfs een wachtlijst inwoners die ook graag gezamenlijk willen optrekken in het verduurzamen van hun huis. Er komt dus zeker een tweede ronde. De ervaringen die zijn opgedaan in de eerste ronde worden gebruikt om de tweede ronde te verbeteren. Ook worden deze meegenomen in het traject dat de gemeente samen met de wijkbewoners gaat starten in de route naar een aardgasvrije wijk. Hierover volgt later dit jaar uitgebreide informatie en wordt de gehele wijk betrokken.

Artikel delen: