“Wij zorgen ervoor dat de apparatuur er staat en het doet”

Marloes Plieger, afd. Medische Technologie Isala
Foto: Isala

Zwolle – Naast artsen en verpleegkundigen zijn er nog vele andere Isala-medewerkers die direct of indirect bijdragen aan de zorg voor coronapatiënten. In een serie vertellen zij hun verhaal.

Deze keer Marloes Plieger, zij is biomedisch technoloog en sinds september leidinggevende op de afdeling Medische Technologie. “Wat ik echt heb gemerkt,” vertelt Marloes, “is dat het hartstikke handig is dat wij zo’n grote groep medisch technici in huis hebben. Ze hebben enorm veel kennis, werken vaak al jaren in het ziekenhuis en kunnen veel regelen.”

Tijdens de eerste golf werden ze dan ook zo vaak gebeld, dat er in eerste instantie weinig overzicht was. Marloes: “Er moest zo veel ad hoc worden gedaan. Dat was de reden dat ik er als coördinator tussen ben gaan zitten. Zo kon ik alle vragen uit de organisatie kanaliseren en beoordelen wat prioriteit had.”

Tijdens de eerste golf waren er veel extra spullen nodig voor de corona-afdelingen, zoals saturatie- en bloeddrukmeters. Marloes: “Omdat de poli’s dicht waren, konden onze medisch technici daar veel spullen vandaan halen. Ook is een aantal collega’s de kelders in gegaan om oude spullen weer naar boven te halen. Dat is eveneens een voordeel van een eigen afdeling Medische Technologie. De mannen weten precies wat wij hebben en waar nog iets staat wat wij kunnen gebruiken. Alle spullen worden natuurlijk helemaal nagelopen en schoongemaakt voordat wij ze inzetten. Daarnaast hadden wij extra beademingsapparaten nodig. Om dat op te lossen werd onder andere de anesthesieapparatuur van een aantal operatiekamers omgebouwd tot beademingsapparaten. Dat kon omdat veel niet-spoedeisende operaties niet doorgingen.”

In de zomer was er tijd om voor VWS, samen met andere ziekenhuizen, nieuwe beademingsapparatuur te testen. Marloes: “Daarnaast hebben wij nog een extra MICU trolley gebouwd voor het regionaal netwerk acute zorg. Dat is de brancard waar IC-patiënten op vervoerd worden van het ene ziekenhuis naar het andere, bijvoorbeeld naar Duitsland. Een ontzettend praktische trolley, waar alles op en aan zit wat je nodig kunt hebben onderweg.”

“Toen het aantal besmettingen afnam, hebben wij alles weer teruggeplaatst en zijn wij ons gaan voorbereiden op een tweede golf,” vervolgt Marloes. “Vanuit de overheid hebben Isala en de andere ziekenhuizen inmiddels extra beademings- en bewakingsapparatuur gekregen. En voor overige apparatuur zoals bloeddrukmeters en saturatiemeters zijn investeringen naar voren gehaald. Ook in onze reguliere werkzaamheden hebben we rekening gehouden met Covid-zorg. Toen wij zagen dat het aantal besmettingen weer opliep, hebben wij daar de planning van het onderhoud op aangepast. Zo is bijvoorbeeld het onderhoud van de bewakingsmonitoren op de IC naar voren gehaald. Je wilt daar niet storen als er weer veel corona patiënten liggen.”

Toen was daar de tweede golf. “En het loopt nu hartstikke soepel,” zegt Marloes trots. “Gewoon omdat wij goed voorbereid zijn en veel al een keer gedaan hebben. De waardering in Isala voor de collega’s van Medische Technologie is groot. Afdelingen hebben er vertrouwen in dat wij het regelen en dat doen wij ook. Niet alle patiënten weten denk ik van het bestaan van onze afdeling. Maar dat is niet erg. Wij zorgen er voor dat de apparatuur er is en dat alles het doet.”

Bron: Isala

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)