Idee voor leenbuggy’s in binnenstad van Zwolle

Zwolle – De fractie GroenLinks/DeGroenen is er zeer van gecharmeerd dat fietsenstallingen in Nijmegen buggy’s uit gaan lenen aan ouders met jonge kinderen. Frederiek Tetelepta, een inwoonster van Nijmegen, merkte dat het erg lastig is om met kleine kinderen op de fiets naar de stad te gaan. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat een buggy moeilijk op de fiets vervoerd kan worden.

Dat was voor haar de reden om vaak op de auto terug te grijpen. Zij kwam op het idee om met leenbuggy’s te gaan werken in de stad. Nijmegen pakte deze suggestie gelijk op. Ouders kunnen daar vanaf volgende week een leenbuggy gebruiken. Van tevoren kunnen zij bellen of er een buggy beschikbaar is. Het resultaat waarop de gemeente Nijmegen hoopt is dat ouders de auto laten staan als ze naar de binnenstad gaan. Om deze reden won het idee de klimaatprijs van Gelderland. De fractie GroenLinks/DeGroenen vindt dat dit lumineuze idee ook heel goed in Zwolle uitgevoerd kan worden. Zij denkt daarbij in eerste instantie aan een uitleenpunt in één van de fietsenstallingen in de binnenstad. Als het idee succesvol is kan het uitgebreid worden naar winkelcentra in andere delen van de stad.

Vragen aan het college:

1.       Bent u bereid om leenbuggy’s in eerste instantie in de Zwolse binnenstad in te voeren?

2.       Krijgt de gemeente Zwolle ook wel eens praktische suggesties van inwoners om het autoverkeer terug te dringen en wat doet ze daar dan mee?

3.       Kunt u zo mogelijk ter inspiratie enkele voorbeelden noemen?

GroenLinks/DeGroenen

Anneke Nusselder en Patrick Rijke

Artikel delen:
Reacties 17
 1. wat een onzin zeg, je kunt voor 1 euro met de bus in zwolle. heeft groen/links niets beters te doen dan met zulke flauwekul te komen? nijmegen zit tjokvol met hippies en eeuwige studenten,die linkse rakkers, hopenlijk krijgen ze hier geen poot aan de grond.


  Maak melding

 2. Tsjonge Joop, wat een ontzettende kortzichtige reactie.
  Laten alle ouders voortaan de bus pakken! Dat past lekker. Met z’n allen met hun buggy de bus in. Jij rijdt zeker nooit in de bus? Anders zou je weten dat dit moeilijk gaat passen.

  Nee, jij rijdt zeker liever in de file de stad in, zolang een linkse partij zijn zin maar niet krijgt.

  Ik vind het een heel goed initatief om buggy’s uit te lenen. Niemand wordt hier slechter van en elke auto minder in de rij op zaterdag naar de stad is beter lijkt mij.


  Maak melding

 3. Met onze fietsen is het ook lastig om een buggy mee te nemen de stad in. Een buggymontage past niet op onze fietsen namelijk.

  Ik zou hier dus waarschijnlijk wel gebruik van maken, de enkele keer dat ik in de stad moet zijn.

  Met de bus heb ik meerdere malen gedaan met de wandelwagen, maar dat is niet ideaal: er mogen er twee in per keer, gelukkig gedoogd de buschauffeur er meestal vier, maar het kan dus voorkomen dat er een bus voor je neus wegrijdt, omdat het niet meer past.
  Als de ouders nou meer de bus gaan nemen, loop je dus nog vaker de kans dat je één of meer rondes de bus moet afwachten… Dat is niet fijn, hoor, zeker niet als je na vijf rondes je afspraak mist of zo.


  Maak melding

 4. Ik vind dat de uitleen van buggy,s dan wel vlak bij de halte van de bus in het centrum moet komen ,anders moeten de vrouwen eerst nog een eind sjouwen met de kleintjes op hun arm.


  Maak melding

 5. Ik vind het op zich wel een goed idee. Zelf heb ik nog geen kinderen, maar ik kan me best indenken dat er vraag naar zoiets is.

  De bus nemen naar de stad is gewoon absurd. Als ik me indenk hoe enorm veel vrijheid ik heb op de fiets, dan zou ik die niet kwijt willen raken als er ooit kindjes komen. Een leenbuggy kan dan een prima oplossing zijn!


  Maak melding

 6. Tegenwoordig hebben ze zulke mooie uitvindingen voor de fiets dus ik zie het nut er niet van in. Heb me vroeger altijd prima kunnen redden met de buggy in een speciale haak op de fiets.
  Tja Marrianne ik snap dat dat met een ligfiets anders is.


  Maak melding

 7. kan ik straks ook een bakfiets huren voor mijn gekochte spulletjes? zou erg fijn zijn als er ook nog een buggy aangehaakt kan worden. misschien kan er dan ook iets voor de rollator van mijn oma worden bedacht want we moeten kost wat kost de stad in


  Maak melding

 8. Ja, en misschien kan er ook wel een Chinese muur om Berkum gebouwd worden. Dit beschermt de rest van de stad tegen zeurende klagende muggenzifterige homo sapiens van het type: “Dat ken ik niet, dat hoef ik niet”.


  Maak melding

 9. @joop: ja hoor er zijn meerdere zaken in de stad waar je ene bakfiets kan huren! Handige dingen inderdaad.
  Kan ook een buggy aan gemaakt worden en een maxi-cosi kan erin gemonteerd worden. Helaas is dit nog niet in ligmodel geproduceerd ;D


  Maak melding

Reageer