Nieuw tv-programma ‘Energieklus’ brengt de energietransitie achter de voordeur

Nieuw tv-programma ‘Energieklus’ brengt de energietransitie achter de voordeur

Zwolle – Zaterdag 6 februari is de eerste aflevering te zien van Energieklus. Dit nieuwe programma van RTV Focus neemt de Zwollenaren mee in de wereld van de energietransitie.

In 2050 worden gebouwen in Nederland niet meer met aardgas verwarmd. Ook in Zwolle worden dan de gebouwen en woningen op een andere manier van warmte voorzien. Welke nieuwe oplossingen en ontwikkelingen zijn er, op welke manier krijgen de inwoners daar mee te maken en hoe kun je zelf al iets doen? Energieklus geeft antwoorden op deze vragen.

De serie wordt gemaakt in samenwerking met gemeente Zwolle. Wethouder Monique Schuttenbeld vindt het belangrijk dat alle Zwollenaren goed worden geïnformeerd over de Energietransitie. “Met deze serie willen we onze inwoners meenemen in de wereld van de Energietransitie. Niet alleen het waarom van de transitie, maar ook wat mensen zelf al kunnen doen om de woning voor te bereiden op de stap naar aardgasvrij.

Als gemeente doen we de transitie graag samen met onze inwoners. Uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen best wel zelf aan de slag willen om hun woning energiezuiniger te maken, maar vaak niet goed weten waar te beginnen of wat er wel of niet mogelijk is. Met dit programma willen we Zwollenaren hierbij helpen en ook voorbeelden geven. We laten daarom inwoners zien die al bezig zijn om hun woning energiezuiniger te maken, we laten ook alternatieve energiebronnen zien, er komen experts aan het woord over verwarmingsoplossingen en natuurlijk brengen we Zwolse energie initiatieven onder de aandacht”.

Het programma heeft een afwisselende opbouw en is praktisch en laagdrempelig van inhoud. Presentatrice Jacqueline van der Lee bezoekt telkens een nieuwe energieklus in een woning. Monique Schuttenbeld is in elke aflevering in gesprek met een expert of een Zwols initiatief.

In de eerste aflevering zijn Monique en Jacqueline in Berkum en het buitengebied van Zwolle. Van Robert Schraag, de verenigingsmanager van VV Berkum, horen ze van alles over het project Berkum Energie Neutraal. Later in de uitzending zien ze hoe de eerste proef energiebox wordt uitgedeeld en kijken ze mee met de eerste bewoonster in Berkum die haar huis verduurzaamt. In een oude boerderij aan de rand van Zwolle leert Jacqueline dat, wanneer je de cv op 60 graden zet, je wel 60 euro per jaar bespaart.

De eerste aflevering van Energieklus is te zien op zaterdag 6 februari vanaf 8.30 uur op de tv-kanalen van RTV Focus (Ziggo kanaal 44, KPN 1396, Tmobile 783).

Artikel delen: