Piet Paulusma opent studio ‘Moderne Media’

Zwolle – De bekende weerman Piet Paulusma verrichtte donderdagmiddag in de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle de officiële opening van de studio, die de stimulerende leeromgeving wordt voor de leerlingen, die het fonkelnieuwe schoolvak Moderne Media volgen.  


Oant moarn!

Een tweetal gastsprekers, prof. dr. Anneke Smelik (hoogleraar visuele cultuur verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en mevrouw Dirkje Ebbers (van de Stichting Leerplanontwikkeling te Enschede, met wie de school in een netwerkverband samenwerkt) spraken vooraf de opening de gasten toe. Verder waren er diverse personen werkzaam op het gebied van media, cultuur en onderwijs aanwezig. Natuurlijk waren ook alle 54 Moderne Medialeerlingen bij de festiviteiten aanwezig. Vooral zij zijn erg trots op de nieuwe studioruimte, de regiekamer en de montageruimte. Met weerman Paulusma werd er een videoclip opgenomen en een interview gehouden. Alles gefilmd door de trotse leerlingen.


Initiatiefnemer Wim Hilberdink in gesprek met Piet Paulusma…

De leerlingen krijgen voortaan les in een volledig uitgeruste studio met een ruime regie-/vergaderkamer, een montageruimte met twaalf werkplekken, een opslagruimte voor alle apparatuur én een geluidscabine annex kleedkamer. Het ontwerp is van het gerenommeerde Zwolse architectenbureau 19Het Atelier.

Media is de naamgever van één van de vier keuzetrajecten, die de school aanbiedt (de andere zijn: Sport, Technasium en Wetenschap). Na een voorbereidingstijd van bijna twee jaren staat bij de Thorbecke Scholengemeenschap m.i.v.  cursusjaar 2008-2009 een nieuw, uniek schoolvak op het lesrooster.  

Gedurende 5 lesuren per week leren jongeren op een verstandige, kritische én creatieve manier omgaan met allerlei uitingen op het gebied van fotografie, film, televisie en mediacultuur (van krant tot internet). Zij worden “mediawijs” gemaakt: wat doen beelden met jou en wat doe jij met beelden? De school is met Moderne Media begonnen in een brugklas. De komende jaren wordt de leerlijn doorgetrokken naar klas 2 en 3 met de optie dit vak uit te laten groeien tot een eindexamenvak.  

De leerlijn bevat theoretische, praktische en ondernemende onderdelen. In het eerste leerjaar staan fotografie, films en “televisie maken” centraal. Het internet wordt daarbij met name ingezet als informatiebron en om de eigen producties uit te zenden. Vakonderdelen zijn bijvoorbeeld: camera-, geluids- en montagetechniek,  mediageletterdheid (theorievak), R.O.P. (redactie, organisatie, productie, journalistieke vaardigheden) en mediabedrijfskunde. Laatstgenoemde vakonderdeel hangt samen met de ambitie van de school een omroep/productiebedrijf(je) in het leven te roepen: een vorm van ondernemend leren. Belangrijke begrippen en vaardigheden binnen de didactiek van het vak zijn: samenwerken, (mede)verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, keuzemogelijkheden, talentontwikkeling, het werken met deadlines, creativiteit en de kritische omgang met beeldcultuur. Vanaf het tweede leerjaar is er in het lesprogramma met name veel aandacht voor de nieuw(st)e media, zoals: website bouwen, gaming, animatie, You Tube, Second Life.  

De school biedt met deze studio de leerlingen in meer dan één opzicht “ruimte om te leren”!

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Hé dat is mijn school
  Beste MR/MV,

  Ik zat te msnnen en toen zij een vriend dat hij mij op een website zag staan. Ik ben gaan kijken en zag dat dat mijn school was en dat ik daar ook op de foto sta. Ik vind het heel leuk dat Piet Paulusma er kon zijn.

  Met vriendlijke groet Lotte van Bosse
  TSG te Zwolle 😀


  Maak melding

 2. Mijn School
  Haha, mijn moeder zat te kijken of ze een stukje over de opening van de studio kon vinden…. en ja hoor haha wat grappig 😀 alleen jammer dat ik nergens op de foto sta!

  HET WAS SUPER LEUK! ;D


  Maak melding

Reageer