Nieuwe website over beelden in Zwolle

Zwolle – Wethouder H. Kenkhuis heeft donderdagmiddag de nieuwe intenetsite www.beeldeninzwolle.nl gelanceerd. Een website dat ongeveer 150 beelden in Zwolle online toont.

De handeling vond plaats in de burgerzaal van het stadhuis, in de aanwezigheid van de Commissie Beeldende Kunst dat haar 35-jarig jubileum viert deze dag. De website is een initiatief van de Commissie die daarmee onder meer wil laten zien welke beelden er de afgelopen 35 jaar onder haar verantwoording zijn geplaatst. Ook in 2009 zullen weer enkele nieuwe beelden in Zwolle geplaatst worden. Kenkhuis wees erop, dat het belangrijk is als beleid democratie toe te passen. “De beelden zijn van de mensen in Zwolle”, zei de wethouder. Soms bevinden kunstschatten zich letterlijk op straat. In de openbare ruimte van Zwolle zijn bijna 150 beelden geplaatst die voor iedereen te zien zijn. Ze staan op (school)pleinen, in parken en tuinen, op bedrijventerreinen, in entreehallen van openbare gebouwen of op het dak van kantoorkolossen. Vaak vragen voorbijgangers zich af met welke bedoeling die beelden geplaatst zijn, wie ze gemaakt heeft, waaraan ze herinneren of waar ze ons op willen attenderen. Deze website is niet alleen bedoeld als inventarisatie maar wil ook antwoord geven op die vragen naar meer achtergrondinformatie. Verder prees Kenkhuis de werkzaamheden van de Commissie.

Het Deltion College en de wijkbewoners van Holtenbroek zijn nauw betrokken bij de selectie van de kunstenaar die een ontwerp gaat maken voor een nieuw beeld in Holtenbroek. Herman Lamers uit Rotterdam werkt hard aan een glazen engel die in 2009 een vaste plaats zal krijgen op het plein voor de St. Michaëlskerk.

Het Zwolse beeldenbestand is geen statisch gegeven. Jaarlijks komen er nieuwe beelden bij. Zo werd in mei van dit jaar het beeld Wharfinger (de kademeester) van Luc van Soom in Hanzeland onthuld, terwijl in oktober het beeld Rozenboom van Iris Le Rütte aan het Zwolse beeldencontingent werd toegevoegd. De rozenboom staat in de voortuin van het gebouw waarin tegenwoordig het kantoor van Delta Wonen gevestigd is (het vroegere gymnasium Celeanum). Op steenworp afstand (langs de oever van de vroegere Willemsvaart) zijn drie andere beelden van dezelfde kunstenaar te zien.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer