Assendorperstraat - Foto: Peter Denekamp
Assendorperstraat
Foto: Peter Denekamp

Het weer: Winterjassenweer met lichte sneeuw en een koude noordooster

Zwolle – Maandag krijgt Zwolle een sneeuwtoegift. De hele dag kan er uit het gesloten wolkendek lichte sneeuw neerkomen. In de middag leeft de sneeuwval tijdelijk iets op in onze regio. Het KNMI heeft voor maandag code oranje afgekondigd: risico’s voor weggebruikers vanwege gladheid, sneeuwduinen en sneeuwresten.

De koude wind doet nog flink mee vanuit het noordoosten. Hij is matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5. Hard genoeg voor stuifsneeuw. In de loop van de middag en avond geleidelijk wat afnemende wind. Maandagochtend beginnen we met ongeveer -6 graden op de thermometer en daar komt niks bij. In de avond gaat het kwik dalen, rond middernacht is het -8 graden. Het is weer voor ijsmutsen en dikke winterjassen. En dat blijft het de hele week.

Dinsdagmorgen is het ongeveer -10 graden. Sta je in de wind, dan voelt het nog kouder aan. Rond acht uur ’s ochtends is de temperatuur het laagst. Dat gaat de hele week op. Overdag is het maximaal haalbare ongeveer -5 °Celsius.

Dinsdag gaan we droog vriesweer met zon tegemoet. Minder vochtige lucht komt vanuit het noordoosten onze kant op, zodat er nauwelijks kans op neerslag is. En hogedruk bouwt zich op boven onze omgeving. De kansen voor de zon worden daardoor steeds beter.

De wind neemt af, wat goed nieuws is voor de gevoelstemperatuur én voor de ijsaangroei op ijsbanen, ondergelopen uiterwaarden enz. Als het in de nachten helder wordt, kan het gemakkelijk kouder dan -10 °Celsius worden.

Artikel delen: