Klimaatvrezende sneeuwpoppen houden de wacht voor het stadhuis

Klimaatvrezende sneeuwpoppen houden de wacht voor het stadhuis

Zwolle – Dinsdag zijn er verschillende actievoerders opgetrokken naar het stadhuis in Zwolle om te demonstreren voor een beter klimaatbeleid.

Het gaat om verschillende sneeuwpoppen die borden vasthouden met teksten als ‘Ik wil niet uitsterven!’ en ‘Als ik in Antarctica stond, was ik al gesmolten’. De sneeuwpoppen hebben zich deze winter aangesloten bij de rebellen van Extinction Rebellion, omdat zij de zorgen over de gevolgen van de klimaatcrisis delen.

Extinction Rebellion (XR) is een wereldwijde beweging die zich inzet om de klimaatcrisis en ecologische crisis te stoppen. Die crisis heeft onder andere effect op ons weer. Afgelopen dagen hebben we de eerste serieuze sneeuwval in Nederland meegemaakt in bijna 750 dagen. Daarmee is het record voor de langste sneeuwloze periode verbroken. Dat heeft alles te maken met de opwarming van onze planeet, aldus XR.

Extinction Rebellion waarschuwt dat we met het huidige beleid van de overheid afstevenen op drie graden opwarming aan het einde van de eeuw. En daarmee staat er veel meer op het spel dan het verdwijnen van onze sneeuwpret. In het globale zuiden zijn de gevolgen van klimaatverandering al een stuk duidelijker aanwezig. Het aantal natuurrampen neemt toe, aldus XR, evenals mislukte oogsten en bosbranden. Diersoorten sterven uit in rap tempo en de sterfte van insecten brengt onze voedselvoorziening in gevaar.

De Nederlandse bevolking heeft groeiende zorgen over de klimaatcrisis. XR vindt dat de overheid nog te weinig doet om deze crisis tegen te gaan. Daarom stellen ze drie eisen aan de overheid:

  • Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen.
    Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  • Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van
    broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  • Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een
    Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

De sneeuwpoppen roepen iedereen op om 14 maart mee te doen met het klimaatalarm. Deze coronaproof actie vindt plaats in meerdere steden, waaronder Zwolle. Meer informatie is te vinden op www.klimaatmars2021.nl. Wie zich wil aansluiten bij Extinction Rebellion kan zich melden via de facebookpagina van Extinction Rebellion Zwolle.

Foto's 4
Klimaatvrezende sneeuwpoppen houden de wacht voor het stadhuis
Klimaatvrezende sneeuwpoppen houden de wacht voor het stadhuis
Klimaatvrezende sneeuwpoppen houden de wacht voor het stadhuis
Artikel delen: