Muzikaal archief Michael Minsky naar HCO

Zwolle – Vrijdagmiddag wordt het archief van Michael Minsky overgedragen aan het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Het archief bevat een enorme schat aan informatie van en over het muzikale leven van deze bekende Oekraïense zanger.

90 jaar geleden (1918) werd  Michael Minsky in Tatarstan geboren en 20 jaar geleden (1988) werd hij in Zwolle begraven.  In het leven dat er tussen ligt, groeit Michael Minsky uit tot groot Russisch zanger. Hij geldt als een van de grote vertolkers van het Russische en Oekraïnse lied en was solist en dirigent van het Original Don Kosaken Chor van Serge Jaroff. 20 jaar na zijn dood draagt Mw. I.J. Minsky het archief dat zijn leven weergeeft officieel over aan het Historisch Centrum Overijssel. De weerklank van het veelbewogen leven van Michael Minsky is duidelijk terug te vinden in “zijn” archief.

De sporen van zijn internationale bestaan worden zichtbaar in de vele talen die terug te vinden zijn. Er zijn Russische en Oekraïense liedjes, muziek voor uiteenlopende instrumenten, muziek voor koren, solo’s en concerten. Ook zijn er vele foto’s, artikelen, affiches van de vele concerten en zelfs cd’s en dvd’s. Er valt enorm veel te ontdekken over Michael Minksy in dit archief, niet alleen dankzij documenten uit zijn muziekcarrière maar ook door persoonlijkere documenten.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer