SP wil onderkomen en geld voor Voedselbank

Zwolle – Afgelopen week werd er bekend dat de gemeente mogelijkheden ziet om vier miljoen vrij te maken voor de ontwikkeling van het Kraenbolwerk. Hierdoor wordt het mogelijk om de Schaepman’s Lakfabrieken te verplaatsen. De Voedselbank in Zwolle is tijdelijk ook in deze fabrieken gevestigd. Wat de SP betreft is dit ook het moment om na te denken over een structurele plek voor de Voedselbank. De gemeente moet zich volgens de SP eraan comiteren om te helpen zoeken naar een permanente locatie voor de Voedselbank.

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: “De Voedselbank heeft telkens maar tijdelijke huisvesting. Dat is niet goed, omdat de Voedselbank hierdoor geen structurele investeringen kan doen. Bij vorige verhuizingen was de Voedselbank genoodzaakt om waardevolle spullen weg te gooien, zoals koelkasten, omdat er ruimtegebrek was. Ook draagt een tijdelijke locatie niet bij aan de vindbaarheid en toegankelijkheid van een Voedselbank. Verhuizingen vergroten immers de kans dat mensen uit beeld raken.”

Nu de gemeente Zwolle 4 miljoen euro uittrekt voor de herontwikkeling van het Kraenbolwerk vindt de SP dat er tijdens dit proces ook moet worden nagedacht over de toekomstige huisvesting van de Voedselbank. De gemeente zou hierin de Voedselbank (ook financieel) moeten ondersteunen. De SP stelt daarom voor om vanuit de gemeente de Voedselbank te ondersteunen bij het vinden van een structurele huisvesting.

Dit kan onder andere op twee manieren: 

1. door een gedeelte van de beschikbare vier miljoen vrij te maken om ondersteuning aan de Voedselbank te bieden óf

2. om de beschikbare vier miljoen aan te vullen met middelen die nodig zijn om de Voedselbank een structurele huisvesting te bieden.

De SP wil nu een reactie op deze voorstellen van het college.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Geef de voedselbank maar een mooi plekje in het Stadhuis. Dan kunnen die ambtenaren en politici dagelijks aanschouwen -wat de vruchten zijn van hun zogenaamde ‘armoedebeleid’. Men doet hier in Zwolle net-of ze erg sociaal zijn. Bijna jaarlijks mag er een onderzoeksbureautje voor vele duizenden euro’s een onderzoekje doen naar de armoede hier in onze stad. En het onderzoekrapport verdwijnt dan ongelezen op de kelderplanken in het gemeente-archief -waar de 10 tallen vorige armoede onderzoeken liggen weg te schimmelen. Hou toch eens op met die flauwekeul onderzoeken en besteed dat geld liever aan échte armoede problemen. :'( :'(


  Maak melding

 2. Als we het over te kort aan voedsel hebben dan wil ik ook nog wel een misstand aan de kaak stellen. Wat veel mensen niet weten is hoe schandalig veel voedsel er dagelijks wordt weggegooid omdat het 1 dag over datum is of 10 minuten te lang buiten de koeling heeft gelegen. Ga langs álle supermarkten, restaurants, bedrijven, overheidsinstellingen (ja ook die doen dat, ik werk bij één dus ik kan het weten) etc, haal alles op wat weg gaat en niemand in zwolle en wijde omtrek hoeft honger te lijden. Ook wat mensen thuis aan eten weggooien liegt er niet om.  Maak melding

 3. Bart, de wereld is ook in dat opzicht niet in evenwicht, waar de een tekort heeft, heeft de ander teveel.
  Ik denk weleens als ik weer weggegooide etenswaren ergens zie liggen: schande! Er zijn buiten de mensen die iets van de voedselbanken betrekken nog zoveel anderen op deze wereld die niets te eten hebben. Wat dat betreft moeten een hele hoop mensen zich schamen en laten we hopen dat ze nooit om voedsel verlegen komen te zitten.


  Maak melding

Reageer