Wijthmenerplas - Foto: Frits Westra
Wijthmenerplas
Foto: Frits Westra

Het weer: Vriesweer met zon en een koude wind

Zwolle – Vrijdag is de lucht boven Zwolle blauw met een zonnetje. In de ochtend wordt een minimumtemperatuur bereikt van -10 graden Celsius. Of nog iets kouder, vooral boven de sneeuw in het buitengebied. Het ijs is in de nacht dikker geworden. Ook op de Wijthmenerplas, maar die behoort niet tot de zes door de gemeente aangewezen schaatsplekken.

Overdag voelt het kouder aan dan donderdag, doordat er een noordoostenwind opsteekt. In de ochtend windkracht 3, toenemend naar kracht 4 in de middag. Geleidelijk draait de wind naar het oosten. Het is een stevige bries en die drukt de gevoelstemperatuur duidelijk. Ondanks de breeduit schijnende zon is het minder aangenaam buiten dan donderdag. Bij -2 graden ’s middags op de thermometer voelt het in de wind aan als ongeveer -8 graden. Maar de ware winterliefhebber laat zich hierdoor natuurlijk niet afschrikken.

Donderdagmiddag noteerde het weerstation van Weblog Zwolle in het centrum lichte dooi. Ons weerstation in Stadshagen, dat ook in een woonwijk staat maar dichter in de buurt van besneeuwde weilanden, bleef enkele tienden van graden onder het vriespunt. Vrijdag overdag komt het kwik in de stad waarschijnlijk niet boven nul, doordat de wind continu vrieslucht aanvoert.

In het weekend duren de ijzige condities voort in Zwolle. Overdag vriesdroog weer met veel zon en diepvrieskou in de nacht. Op zaterdag is er weinig wind, zondag meer.

Over de brandende vraag of het vriesweer volgende week aanhoudt, zijn de weercomputers het eens geworden: nee, dat gebeurt niet, vanaf maandag begint het licht te dooien. Het is echter goed mogelijk dat de winter op een later moment terugkeert met een toegift.

Artikel delen: