CDA kritisch op voorzieningenniveau Zwolle Zuid

Zwolle – Zwolle Zuid is een groot staddeel met ruim 30.000 inwoners, waarbij de bewoners zich vooral wijkbewoner van één van de 17 wijken voelen. Dat constateert het CDA na een tweetal informatieavonden in de maand september. Daar kwamen diverse thema’s aan de orde en werd met name het ontbreken van voorzieningen als knelpunt benoemd. 

Zo vindt Zwolle Zuid, dat er geen groot spektakel is waar het hele stadsdeel iets aan heeft. “Het wijkcentrum de Pol is eigenlijk een dienstencentrum, en draagt daarom niet bij aan het wijkgevoel.” Bovendien is op de kwaliteit wel wat aan te merken. Voorzieningen voor ouderen zitten nog meer in Stadshagen dan in Zwolle Zuid, en jongeren hebben ook te weinig voorzieningen, zeggen de wijkbewoners. Deze opmerkingen brengt het CDA er toe zich te focussen op dit thema.

Daarmee staan er een paar vragen centraal zegt het CDA. Heeft Zwolle Zuid in vergelijking met andere stadwijken minder voorzieningen tot haar beschikking? Is het mogelijk Zwolle Zuid, door haar omvang\inwonersaantal, te vergelijken met zelfstandige gemeenten van deze omvang? Als we het voorzieningenniveau dan spiegelen aan Zwolle Zuid, wat kunnen we daarvan opsteken? Welke voorzieningen zijn in Zwolle Zuid te weinig of (on-)voldoende? Op dit punt zal het CDA de wijkanalyse, die B&W nu gaat opstellen kritisch beoordelen en zo nodig met eigen voorstellen komen.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. ja voorzieningen zijn er niet veel voor de jeugd gezien het feit dat hier zoveel vernield wordt door de hangjeugd zelf de nieuwste bouwwerken zijn al weer voorzien van hun spuitwerk.Maar het zijn niet alleen de voorzieningen maar ook de controle in de wijk ,het nieuwe winkelcentrum is voetgangers gebied maar je wordt door fietser en bromfietser jong en oud van de sokken gereden en meneer agent is nergens te vinden .De heren doen liever snelheidscontrole,s kunnen ze in de auto blijven zitten en leverd meer geld op .Nou CDA schenk hier ook maar eens wat aandacht aan


  Maak melding

 2. Ik lees met enige regelmaat betrokkenheid naar Zwolle Zuid van een aantal bezoekers hier op Weblog Zwolle. Pieter (criminaliteit), Larry (fietspaden) en Plantje (woonplezier) zie ik hier regelmatig hun mening uiten over hun stadsdeel.
  Is het inderdaad zo dat er te weinig voorzieningen in Zwolle Zuid zijn, en dat men meer binding heeft met hun wijk? Wat is de rol van de jeugd in deze?

  Ik heb moeite met het achteraf constateren dat Zwolle Zuid niet het gewenste voorzieningenniveau heeft. Heeft het CDA in Zwolle niet al jaren de regie in de gemeente Zwolle? Maar o.k. dat het nu iets wil DOEN is prima. Daar wens ik dan ook wezenlijk resultaat van te zien. Anders blijft het wederom bij constateren, praten en …… (tja). Dat schiet niet op.

  Wat vindt Zwolle Zuid??


  Maak melding

 3. Ja precies Leen er wordt genoeg gepraat onder de politici in de gemeente maar er wordt niet daadwerkelijk iets ondernomen zodat je kunt zeggen hehe de rust is weer gekeerd en men houd zich netjes aan de regels .Je hebt hier voor de jeugd Rezet en je hebt de Pol maar schijnbaar is dat niet wat ze willen.En zoals Magic zegt mooie wijk met alles in de buurt dat vind ik ook .Maar als je in het winkelcentrum woont en kijkt links en rechts om je heen dan wordt het mooie wel veknalt met al die teksten op de muren en bierflesjes en blikjes in het gras terwijl er vlak naast een prullebak is .Dus ik vraag mij af als alles straks opgeleverd is hoelang het centrum hier mooi blijft en zonder spuitteksten.


  Maak melding

 4. De pol is een lachertje en in rezet komt alleen tuig. Gerenbroek heeft geeneens een buslijn. Het nieuwe winkelcentrum is MOOI en GROOT (veel uitgebreider dan bijv. stadshagen) maar de naastliggende buurt(en) verzorgd een flinke portie overlastgevenden & bijbehorende rommel en overlast. De jeugd kan doen en laten wat ze willen want er is toch geen politie op straat (waardoor vernielingen scheer en inslag zijn). Er zijn veel serie inbraken geweest de laatste jaren, en in Zuid wonen – 200 ‘criminelen’ (cocaïne/sterk drank gebruikers die in Zuid dealen/inbreken bron: politie.nl) en tientallen ‘hinderlijke’ hanggroepen’ die voor onveiligheids gevoelens zorgen in tunnels en op schoolpleintjes. Een trein station en meer bushaltes zal Zuid goed doen, evenals meer nachtelijke surveillances door politie en/of beveiligings instanties zoals die ook in de randstad bestaan.


  Maak melding

 5. zuid
  Ik woon al 15 jaar in zuid en ben ook binnen de wijk verhuisd. Dit omdat de buurt waar we woonden (8016) steeds verder achteruit ging. Ik ben erg blij met de omgeving van de wijk, binnen 5 minuten zit je in de prachtige natuur. Maar ik vind het jammer dat er zoveel kapot word gemaakt, zelfs in het nieuwe winkelcentrum is het vaak al vies. Maar in mijn ogen hangen de kinderen al heel snel verveeld rond. Ik weet niet hoe het komt dat mijn kinderen gewoon spelen en druk zijn terwijl hun leeftijdsgenoten (zie ik met eigen ogen) met een zak chips en een blikje fris in het winkelcentrum hangen.
  Wij missen hier niets, maar grote groepen blijkbaar wel.
  Ik mis wel de mogelijkheden om boodschappen te doen met de fiets in het nieuwe winkelcentrum. Waar parkeer ik mijn fiets zonder dat ik met de fiets aan de hand moet lopen of met zware tassen door het centrum te moeten lopen. Ik merk dat ik liever de auto pak om boodschappen te doen, die kan ik beter kwijt.


  Maak melding

Reageer