Asbak terug op de bar in Zwolle

Zwolle – Steeds meer horecaondernemers in Overijssel zetten de asbakken weer op tafel. Zaterdagavond hebben een aantal café-eigenaren in Zwolle demonstratief de asbakken teruggezet.

Daarmee protesteren ze tegen het rookverbod dat sinds 1 juli in de horeca geldt. Volgens de ondernemers draaien ze door dat verbod zeker 30 tot 50 procent minder omzet. Met het terugplaatsen van de asbakken willen met name de kleinere cafés een signaal afgeven. Ze willen dat de wet wordt versoepeld.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 60
 1. De stelling is dus ‘de wet moet versoepeld worden’?

  Hm…… hoeveel versoepeld? Alleen kleine café’s? Of alle cafe’s? Of ook cafetaria’s? Of ook restaurants?

  Zodra restaurants in aanmerking komt ben ik in ieder geval 100% tegen. Kleine café’s kom ik niet zo gek vaak, ook grotere niet trouwens.

  Hm….. teveel vaagheid. Ik ben tegen.


  Maak melding

 2. Ja hoor, overal in de wereld (o.a. Engeland, VS) kan het rookverbod wel goed gaan en in Nederland werkt het weer niet.
  Nu gaan we straks weer het gezeik krijgen: “Wat is een klein café?” Komt er een afmeting op papier te staan, valt iemand daar weer net buiten, is het daar weer niet mee eens. etc. etc.
  Gewoon per overtreding ?? 2000,- boete, is het snel afgelopen.
  Dan gaan er maar een paar café’s dicht, so what. Het is even niet anders, onze gezondheid gaat nu even voor dacht ik.


  Maak melding

 3. Gewoon per overtreding ?? 2000,- boete, is het snel afgelopen.
  Dan gaan er maar een paar café’s dicht, so what. Het is even niet anders, onze gezondheid gaat nu even voor dacht ik.

  Ok, voor elke ongewenste mening ook 2000 euro boete, het keurslijf gaat nu ff voor dacht ik…..enge shit ouwe


  Maak melding

 4. ik zit nu al weer een tijdje in Engeland… Het is hier kouder en het regent hier meer en toch hoor ik minder gezeur over. Moet zeggen dat ik er geen sigaret minder om ben gaan roken!


  Maak melding

 5. Ik ben voor mezelf voorstander van het rookverbod, toch snap ik wel dat kleine café’s de dupe worden omdat ze geen rookruimte kunnen creëren. Lastige situatie, maar toch zeg ik: ‘Even doorbijten, over een tijdje weten we niet beter!’.


  Maak melding

 6. heerlijk dat nu je kleren niet meer onder de vieze rooklucht zitten als je thuiskomt. dus weg die asbakken.

  Dat komt dus ook in je longen ja…

  Ik blijf bij mijn mening:
  Het is heel erg voor mensen als ze verslaafd zijn. Ik hoop dat deze mensen ooit van hun ongezonde gewoonte af kunnen komen en een beter/gezonder leven kunnen leven. Maar val er tot die tijd geen anderen mee lastig! Laat een ander niet meeroken en mede-slachtoffer worden van je verslaving!

  Denk eens niet alleen aan jezelf maar ook aan de mensen om je heen.


  Maak melding

 7. Met name in restaurants vind ik het rookverbod prima!

  Voor café’s twijfel ik een beetje. Ik zou zeggen: verplichten een rookruimte in te richten, die moet beduidend kleiner zijn dan de rest van het café en er mag niet bediend worden. In sommige café’s zal dat inderdaad leiden tot een soort van telefooncel waar je je sigaretje kunt roken. De café’s hoeven echter niet op de fles!


  Maak melding

 8. @Jasper: stap 1 voor een roker om er van af te komen is het niet te zien als een gewoonte, maar als een verslaving. 😉
  Geloof me, ik heb dat zelf ook nodig gehad 😀


  Maak melding

 9. Dat is dus vaak het punt plantje, veel kleinere cafe’s hebben hier de ruimte niet voor, daarom lopen ze geld mis, omdat grotere cafe’s, deze ruimte wel hebben. Daarom willen kleine cafe’s, dat er wel gerookt mag worden. Ik ben het wel aardig eens met deze cafe’s …. 🙂


  Maak melding

 10. Kleine café’s hebben vaak wel ruimte voor een gokkast…mik dat ding eruit en maak daar een rookhok geschikt voor max 2-3 personen! Zooooo verslaafd kunnen mensen toch niet zijn? 😉


  Maak melding

 11. Van een gokkast gaan je kleren niet stinken…
  De goede cafe’s blijven goed draaien. De slechten gaan nog slechter.
  Houd het rookverbod vol, en wacht tot eerder afgehaakte niet-rokers de gezelligheid in een cafe opnieuw ontdekken. Maar nu met goede zuurstof 😉


  Maak melding

 12. De goede cafe’s blijven goed draaien. De slechten gaan nog slechter

  Verklaar je nader….een goed café, leg eens uit; wat is een goed café dan? (graag op basis van feiten, niet vanuit persoonlijke voorkeur)


  Maak melding

 13. Vind dat ze dat rook verbod moeten afschaffen aangezien ik liever naast een rokend iemand sta dan een naar zweet stinkend mokkel >:( en dan dat gezeur van is slecht en dergelijke daar word ik moe van, en ik rook zelf geeneens maar geef elkaar eens de ruimte en geef eens geen ruimte aan vertrutting


  Maak melding

 14. aangezien ik liever naast een rokend iemand sta dan een naar zweet stinkend mokkel

  Net als het constante gemiep over hoe slecht roken is, opsommen van lijsten met schadelijke stoffen en zeuren dat dampen van alcohol óók slecht zijn is dit eigenlijk ook een beetje onzin. Voor zweet hebben ze deo uitgevonden, geen tabak. 😉


  Maak melding

 15. de niet-rokers vinden rokers egoistisch dat ze willen blijven roken in een café

  ik vind niet-rokers egoistisch die vinden dat er nergens meer gerookt mag worden in de horeca. Waarom niet rookcafés en rookvrije cafés? Omdat dan rookvrije cafés niet blijven bestaan.
  Dat zegt toch al voldoende over de situatie?


  Maak melding

 16. Niet zo generaliseren Emile, ik als niet roker kan je de cijfers geven uit een informeel onderzoek:
  Niet-rokers zijn (bij benadering) net zo egoïstisch als rokers. Heb jij andere cijfers?


  Maak melding

 17. Sorry ik dacht al dat het verkeerd opgevat kon worden, excuses.
  Ik rook trouwens zelf ook niet hoor

  ik bedoel dus alleen niet-rokers die vinden dat er nergens meer gerookt mag worden in de horeca.

  Ik zeg ook niet wie meer egoistisch zijn. Ze zijn beide egoistisch als hun keuze gebaseerd is op enkel, dit is voor mij het fijnst.
  En dat doen beide.

  Hoop dat het nu duidelijker is?


  Maak melding

 18. ik vond het altijd super om mee te kunnen roken in het cafe. wel fijn de rook binnen en geen dure peuken hoeven kopen, dat was een ideale situatie vroeger. ik denk dat ik nu maar ga stoppen met meeroken.


  Maak melding

 19. Asbakken wel op tafel, maar dan alleen als decoratie om de rokers te pesten. Weg met die troep! Weet je waar ik altijd zo moe van word? Van dat gemekker dat mensen het niet vol houden zonder te roken… dat is gewoon aanstellerij. Hoe cliché het misschien ook klinkt, maar wees dan blij dat je op z’n minst thuis nog iets kunt opsteken. Van het geld dat ‘we’ (of: de rokers… ik niet in ieder geval) de lucht in blazen kunnen we veel betere dingen doen. Iets met armoede in andere landen, of weet ik veel wat… Maar ja, dat is dan weer zo’n moraal verhaal…


  Maak melding

 20. 1 nov 1974
  “Op die dag, een vrijdag, werd de 1 novemberwet van kracht, een alcoholwet die bepaalde dat autobestuurders met een alcoholpromillage van meer dan 0,5 strafbaar zijn. Het alcoholpromillage mocht gemeten worden met een blaaspijpje en – in geval van twijfel of onenigheid – met een bloedproef . Al weken voor de wet van kracht werd, bracht deze veel beroering in het land teweeg. Caféhouders vreesden een enorme daling van de omzet, drankliefhebbers en feestgangers zagen alle gezelligheid verdampen. Bij de eerste controles met blaaspijp en bloedproef werden nauwelijks overtredingen vastgesteld. Toch werd de eerste overtreder reeds een halfuur na het ingaan van de wet betrapt. Het betrof een automobilist uit Woerden. De 1 novemberwet was een initiatief van minister Tjerk Westerterp van Verkeer en Waterstaat. Onder zijn bewind werd in 1975 het dragen van de autogordel en de bromfietshelm verplicht.”

  En daarna ging iedereen gewoon weer naar het cafe…
  Dus zou dit ook niet met het rookbeleid zo gaan?


  Maak melding

 21. diezelfde westerterp werd zelf later met een vracht drank in zijn mik aangehouden, een heel mooi voorbeeld van je lekker toch niet aan de regels houden


  Maak melding

 22. er is een nieuwe wet waarover van tevoren al commentaar is, nu is het van kracht en blijft er commentaar. Een wet is naar mijn idee een wet en mochten mensen willen roken, prima om dan een apart rokers hok te maken, zo hebben anderen er geen last van en kunnen mensen toch roken. Ideaal lijkt me. Daarbij zijn er in heel veel landen hetzelfde rookverbod en dat gaat toch ook goed, waarom dan hier in Nederland weer niet.  Maak melding

 23. Waarom is een niet-roker die tegen het rookverbod is ineens iemand met een

  eerlijke en objectief ogende mening

  ?

  En wanneer een niet-roker voor het rookverbod is zal het wel een subjectieve flutmening zijn…


  Maak melding

 24. Als je wilt roken, in een gezellige omgeving, met een biertje en muziek naar eigen keuze (net als het gezelschap), kun je altijd nog een keet beginnen. Stuk goedkoper ook. Daar wordt niets tegen ondernomen, rond Berkum is nog ruimte zat.


  Maak melding

 25. 😛 Mogelijkheden te over. Dit lijkt een beetje een achterhoede gevecht. Wat mij betreft mag iedereen overal roken. Maar nu nog protesteren tegen een verbod die 1 juli in is gegaan?
  Welke partij heeft hoe gestemd toen dat verbod ter sprake kwam?
  Lijkt me relevanter die volksvertegenwoordigers eens naar hun argumenten te vragen. Ze hadden natuurlijk tevoren al bespeeld moeten zijn. Zij vertegenwoordigen immers het volk.

  Die Wientjes van de HORECA hier in de buurt, riep op het verbod te accepteren toch (?) of is hij ook om? Als ik tijd heb google ik even.


  Maak melding

 26. Dat zeg ik niet Larry. Ik heb het woordje “ogende” dan ook meegenomen in mijn quote en reactie.

  Verder mag iedereen van mij echt wel overal roken. Maar nu het verbod er toch is vind ik het met name in restaurants wel prima. Als ze het verbod niet in hadden gevoerd was ik er echt niet minder door naar uitgaansgelegenheden gegaan hoor.


  Maak melding

 27. Dus de niet-roker die voor een rookverbod is is egoïstisch en de verslaafde roker die ziekmakende dampen over zijn medemens uitblaast is dat niet?

  Houdt rekening met uw medemens Verslaafde roker! Val er een ander niet mee lastig!


  Maak melding

 28. Dus de niet-roker die voor een rookverbod is is egoïstisch en de verslaafde roker die ziekmakende dampen over zijn medemens uitblaast is dat niet?

  Houdt rekening met uw medemens Verslaafde roker! Val er een ander niet mee lastig!

  haha, grappige in deze discussie is dat men vooral vanuit hun eigen voordeel reageert en de ander egoïstisch noemt. Hier kom je niet uit, de middenweg kan alleen praktisch bewandeld worden. Door inderdaad nuances binnen de regels te creëren. Bijvoorbeeld, kleine kroegen wordt roken toegestaan en voor grotere kroegen, zijn er rookruimtes.

  Een gulden middenweg in opvattingen over het roken op zich, is volgens mij niet haalbaar. De een vind het irritant en de ander vindt die irritatie weer irritant. ;)….balletje blijft rollen


  Maak melding

 29. Op het gebied van gezondheid wel, maar op het gebied van vaardigheden ontwikkelen, om de eigen verantwoordelijkheid te nemen weer niet….ook belangrijk vind ik


  Maak melding

 30. Alleen het feit al dat het zo veel discussie oplevert doet vermoeden dat er in ieder geval een stuk bewustwording en verantwoordelijkheid klaar ligt om op te zuigen 😉 😀


  Maak melding

 31. Haha, idd, alleen de manier van bewustworden in NL is de laatste tijd vaak dit; discussies voeren en hierdoor steeds strakker in de eigen mening gaan zitten, ipv te luisteren……echt bewustworden vind ik dit niet. Ik veroordeel het trouwens ook niet, ik merk dat ik zelf ook nog wel eens in deze valkuil trap….


  Maak melding

 32. Wat ik interessanter zou vinden dan de vraag “voor of tegen?”. Is daarbij ook nog:”Rook je zelf?”, “Kom je regelmatig in de kroeg?”, “En hoe zat dat voor het rookverbod?” en dat soort dingen


  Maak melding

 33. Haha, persoonlijk rook ik soms….na een paar biertjes, maar kan het ook prima laten. Ga wel minder vaak nar de kroeg dan voorheen, maar dat is vanwege de voorgenomen hand op de knip…. 😉


  Maak melding

 34. Volgens het CBS rookt bijna 30 procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder. Dat is toch een vette minderheid? Waarom moet dan de meerderheid (de NIET rokers dus) zich onderwerpen aan de minderheid. We leven toch in een democratie waar die besluitvorming wordt genomen? :-*
  Dus als de meerderheid tegen is dan moet roken in openbare gelegenheden niet meer toegestaan worden. punt


  Maak melding

 35. Een tevreden roker is géén onruststoker! Ik rook zelf, maar maak er niet zo’n punt van. Mijn moeder bv. is astmatisch, daar hou ik rekening mee, zelfs in mijn eigen huis! Nu ga ik niet naar de kroeg, daar hou ik persoonlijk niet zo van, maar wel naar een restaurant. En als je daar niet meer mag roken, nou dan niet. Ik vind wel dat je rekening moet houden met elkaar. In goed overleg is alles mogelijk toch???


  Maak melding

 36. Horecaondernemers uit Overijssel voeren op 29 november actie tegen het rookverbod.

  Ze gaan daarvoor met collega’s uit heel het land naar het Malieveld in Den Haag. In Zwolle zijn vanavond in café de Livingroom een aantal kroegbazen bij elkaar geweest. Ze willen zoveel mogelijk ondernemers uit de regio zover krijgen om mee te gaan naar Den Haag. Twee weken geleden werd op zaterdagavond in Zwolle in verschillende café’s de asbak weer op tafel gezet. Die actie heeft niets opgeleverd. Door mee te doen aan de landelijke demonstratie hopen de kroegeigenaren af te dwingen dat het rookverbod versoepeld wordt.

  RTV Oost  Maak melding

 37. Tabaksindustrie
  HORECA-rookverbod:

  Van mij mag iedereen altijd en overal roken, maar ik vond dit nogal onthullend.

  Twan Huys in zijn column:

  Begin september startte Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer met de opstand. Deze stichting is weeropgericht door Stichting Rokersbelangen die weer door de tabaksindustrie wordt gefinancieerd!!
  Zouden al die boze rokers en kroegbazen zich nu realiseren dat hun nicotinedealers achter het rookgordijn het verzet organiseren?
  Dat ze zich voor het karretje hebben laten spannen en ten strijde trekken voor de tabaksindustrie? Het lijkt me een bijzonder onaangename gedachte.  Maak melding

Reageer