D66 wil Zwollenaar beste ontwerp voor passerelle laten kiezen - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

D66 wil Zwollenaar beste ontwerp voor passerelle laten kiezen

Zwolle – Over het spoor in Zwolle komt een tot de verbeelding sprekende loopbrug. Deze passerelle verbindt beide stadsdelen. Het wordt een icoon bij het spoor, een plek met groen en kunst, aldus D66 Zwolle.

Om dit te kunnen realiseren, is de creativiteit en kennis van architecten nodig. D66 wil daarom dat het college een prikkelende opdracht uitzet die jonge, veelbelovende architecten en gevestigde namen uit heel Nederland uitdaagt om een ontwerp te maken. Inwoners zouden vervolgens uit de ontwerpen de beste kunnen kiezen.

De fractie van D66 heeft geen twijfels bij de plannen van het college, maar wel bij de manier waarop het college deze denkt te bereiken. Zo stelt het college voor om zelf met ambtenaren en een aantal reeds betrokken architecten aan de slag te gaan met het ontwerp. D66 is het niet eens met dit proces binnen de muren van het stadhuis.

“Wij vinden dat je alle creativiteit en expertise uit de samenleving moet halen bij dit soort projecten. Architecten kunnen een tot de verbeelding sprekend ontwerp maken. Daarbij vinden we het belangrijk dat de gemeente hiermee op de kaart komt te staan. Die kans is veel groter als je architecten uitdaagt in plaats van dat je zelf aan de slag gaat,” aldus raadslid Mark Oldengarm. Hij pleit er maandag in de gemeenteraad voor om een ander proces te kiezen.

“De passerelle moet ook kunstzinnig zijn, het moet immers een hele mooie plek worden en er moet er iets te beleven zijn,” zegt Mark. Hij pleit er daarom ook voor om Zwolse kunstenaars te betrekken bij de passerelle. Een architect die in zijn ontwerp architectuur en kunst weet te combineren met hulp van Zwolse kunstenaar of kunstenaars die echt iets met Zwolle hebben, heeft wat hem betreft de voorkeur.

Artikel delen: