Happietaria opent na tien jaar haar deuren weer

Zwolle – Van 25 november tot 20 december zal op de begane grond van Fermate (Händellaan 315), Stichting Driezorg, het restaurant Happietaria haar deuren openen. Zaterdag 22 november is de officiële opening. Binnen dit restaurant is alles erop gericht om zoveel mogelijk geld op te halen voor twee doelen, namelijk het planten van mango- en citrusbomen op Sumba en het opvangen van slachtoffers van vrouwenhandel in Moldavië. 

“Happietaria is een tijdelijk restaurant dat volledig vrijwillig wordt opgezet en gerund door studenten uit Zwolle. Deze restaurants zijn te vinden in verschillende studentensteden”, vertelt Ruben Drost (23), voorzitter van het Happietaria Management Team uit Zwolle. “Ook Zwolle kende tien jaar geleden een Happietaria-restaurant, maar dit restaurant heeft de afgelopen jaren niet meer gedraaid.” En daar moest wat aan gedaan worden vond Drost. Samen met andere vrijwilligers heeft hij zich ingezet om Happietaria Zwolle weer van de grond te krijgen. En met succes, vanaf 25 november zullen de deuren weer geopend worden.

Het managementteam probeert zo weinig mogelijk kosten te maken voor het restaurant. In de bediening, achter de bar, in de keuken (professionele koks) en ook het drukwerk, worden allemaal mogelijk gemaakt op basis van sponsoring en vrijwilligerswerk. Zo sponsort Fermate in de huurkosten en zijn Hogeschool Windesheim en gemeente Zwolle ook financiële sponsors. Het geld wat uiteindelijk binnenkomt, met een driegangendiner, komt allemaal ten goede van het goede doel. Prijzen van het eten zijn marktconform. Het geld gaat naar twee doelen. Het eerst doel is het planten van mango- en citrusbomen op Sumba door de Verre Naasten. Het tweede doel is de opvang van slachtoffers van vrouwenhandel in Moldavië door ICCO. Wilde Ganzen heeft daarbij toegezegd het opgehaalde bedrag te verdubbelen met een factor van 2.47. 

“Het is heel wat werk, maar het is mooi om te zien wat er allemaal uit komt”, legt Drost uit. “Vlak voor de zomervakantie was het Management Team rond en kort na de zomervakantie begonnen de eerste commissies al volop te draaien. We halen veel vrijwilligers uit de studentenverenigingen Absens Carens en Ichthus Zwolle, die samen dit project dragen. Maar ook andere vrijwilligers zijn natuurlijk van harte welkom”, aldus Drost. 

Het restaurant is voor een maand gevestigd in Woonzorgcentrum Fermate aan de Händellaan 315 in de Zwolse wijk Holtenbroek. “Een mooie locatie met een goede professionele keuken”, vertelt Drost. “Het heeft een tijdje geduurd voordat we een locatie hadden, dus ik heb wel een vreugdesprongetje gemaakt toen bekend werd dat Stichting Driezorg met ons in zee wilde gaan. Daarnaast is het ook nog eens goed te bereiken met het openbaar vervoer en zijn er genoeg parkeerplaatsen in de buurt, het kan haast niet beter.” 

Maar waarom zou u naar het Happietaria restaurant moeten komen? “Naast de goede doelen proberen we er ook echt speciale avonden van te maken”, zegt Drost. “We zorgen voor live muziek en we zullen een aantal speciale thema-avonden organiseren. En het eten wordt gemaakt door professionele Zwolse koks.” 

Voor meer informatie over Happietaria, de goede doelen die zij steunt en het reserveren van plaatsen in dit restaurant kunt u terecht op www.happietariazwolle.nl

Happietaria Zwolle wordt ondersteund door de landelijke organisatie Happy Gift. Deze stichting draagt zorg voor Happietaria restaurants in alle grote studentensteden. Meer informatie vindt u op www.happy–gift.nl

Artikel delen:
Reacties 8
 1. happie
  Nu iedereen lekker eten voor het goede doel!
  10 jaar geleden kregen we heelveel eten van restaurants en was het echt een gaaf restaurant.
  Helaas is de Palco (sassenstraat) waar het was nu verworden tot een potentieel kraakpand…


  Maak melding

 2. planten van bomen op sumba ? het helpen van vrouwen in moldavie ? straks gaan we nog ijsblokjes brengen aan de eskimo,s. kunnen er nu geen goede doelen in zwolle worden gezocht? waarschijnlijk vinden sommigen het weer interessant om naar verweggistan te gaan.


  Maak melding

 3. ik vind het een goed initiatief in tijden van onze verspillings samenleving. Maar ik word niet goed van al deze wereldverbeterende projecten. nu weer een happietaria, straks in december spruiten de collectes weer als paddestoelen uit de grond. mensen mensen worden we zo langzamerhand niet een beetje goede doelen moe?


  Maak melding

 4. Juist in deze tijd waarin we veel uitgeven aan sinterklaas en kerst vind ik het goed om eens te denken aan de medemensen die het minder hebben.
  Te zorgen voor eten en een veilige omgeving in landen waar dat niet vanzelfsprekend is.  Maak melding

 5. Goededoelenmoe?
  Lieve mensen die zeggen dat ze goededoelenmoe zijn: wat hebben jullie het toch zwaar! Wat erg voor jullie dat je elke week opnieuw weer wordt geconfronteerd met een goed doel. Dat boeren in Indonesië elke dag geconfronteerd worden met een lege maag is natuurlijk aanstellerij. Dat snap ik ook wel! Maar jullie hebben pas echt een punt ja. 😛


  Maak melding

 6. Ik sluit me bij Dianne aan.
  Volgens mij hebben mensen die lijden aan de goedendoelenmoeheidziekte niet half door hoe het er aan de andere kant van de wereld aan toe gaat: wonen bv nog bij hun ouders, krijgen elke dag een warme maaltijd, hebben elke dag een warme douche en hun boxershorts worden netjes gestreken in de kast gelegd.
  Hopelijk gaat de volgende happietaria naar het doel: verminderen vande goededoelenmoeheid-ziekte ;D 😛


  Maak melding

 7. Volgens mij is dit een stukje cultuur om bij je ouders in te wonen. doorgaans krijgen meisjes daar op zeer jonge leeftijd kinderen die dan door opa en oma worden opgevoedt. dan is het makkelijk als je onder hetzelfde dak woont. honderd jaar geleden was dat hier in nederland net zo.


  Maak melding

Reageer