100 Jaar jeugdcompetitie in Nederland begon bij Zwolse club - Foto: Stockfoto
Foto: Stockfoto

100 Jaar jeugdcompetitie in Nederland begon bij Zwolse club

Zwolle – Precies 100 jaar geleden organiseerde Z.A.C-er Anton ten Doesschate de eerste jeugdvoetbalcompetitie van Nederland bij Z.A.C. in Zwolle. Op 19 februari 1921 werd de eerste wedstrijd gespeeld tussen Z.A.C. en Hercules.

Al vroeg zag Ten Doesschate, voor zijn vrienden ‘Does’, het belang van een goede jeugdopleiding. Daarom zorgde hij er voor dat in 1917 de leeftijdsgrens voor de jeugd van 13 naar 10 jaar ging. Z.A.C. had op dat moment 20 jeugdleden. Zij trainden wel, maar speelden geen wedstrijden. De bond had toen nog weinig aandacht voor jeugdvoetbal. Ten Doesschate nam in 1921 daarom zelf het initiatief. Hij wierp zich op als ‘competitieleider’, stelde een reglementje op, promoveerde enkele leden tot scheidsrechter en legde contact met clubs uit de buurt. Met tien teams ging op 19 februari van dat jaar de eerste jeugdcompetitie van Nederland van start.

Anton ten Doesschate kwam uit een Twentse textielfamilie en werd later directeur van de bekende kruidenfabriek Ten Doesschate aan de Thorbeckegracht in Zwolle (nu Euroma). Hij was in de jaren ’20 van de vorige eeuw rechtsbuiten van het eerste elftal van Z.A.C. en speelde een aantal keren samen met Z.A.C. legende en latere Nederlands elftalspeler Bep Bakhuys.

De mijlpaal van 100 jaar jeugdcompetitie in Nederland laat de club niet ongemerkt voorbij gaan. De inzet van Anton ten Doesschate voor het jeugdvoetbal herdenken zij met een plaquette aan het clubhuis. En naar voorbeeld van ‘het haasje’ van de KNVB introduceren zij ‘het Doesje’ ter ere van ‘Does’. Het Doesje is een speld die een speler of speelster krijgt bij het debuut vanuit de jeugdopleiding in het eerste elftal van Z.A.C.. Hiermee benadrukken zij het belang van jeugdvoetbal, en het belang van het binden van de jeugdleden aan de club.
De geplande bijeenkomst met de familie van Anton ten Doesschate, de KNVB, wethouder René de Heer en de jeugd van Z.A.C. wordt in verband met de coronamaatregelen op een later moment gepland.

Artikel delen: