GH Zwolle start cursus ‘Hou van je huwelijk’

Zwolle – Op 4 november 2008 gaat bij de Gereformeerde Hogeschool een geheel nieuw programma-aanbod van start. De Academie Theologie presenteert dan haar adviesdienstverlening. Eén van de programma’s draagt de titel ‘Hou van je huwelijk’ en is gericht op huwelijkscursussen.

‘Hou van je huwelijk’ is een programma dat is ontwikkeld voor kerken. Het richt zich op het geheim van een goed huwelijk en op hoe de kerk daar een begeleidende rol in kan spelen. Hayo Wijma, hoofddocent gemeenteopbouw bij de Academie Theologie van de Gereformeerde Hogeschool denkt dat vooral kerken baat kunnen hebben bij dit programma. “In Nederland loopt bijna 1 op de 3 huwelijken uit op een scheiding. Vaak met redenen die neerkomen op: ‘botsende karakters’, ‘op elkaar uit gekeken’ of ‘een derde in het spel’. Aan de andere kant zijn er echtparen die samen oud en gelukkig zijn geworden. Veel mensen vragen zich af hoe zij dat doen. Wat is het geheim van een goed huwelijk? Daar gaat de cursus ‘Hou van je huwelijk’ op in.

De cursus kiest een vertrekpunt in een gereformeerde mensvisie. Hierin heeft het begrip ‘verantwoordelijkheid’ een sleutelpositie. Heel praktisch leren partners te groeien in het nemen van hun verantwoordelijk op vier verschillende gebieden. Ook voor een gezond huwelijk geldt dat veel niet maakbaar is. Daarnaast blijft er genoeg over, waar partners wel invloed op kunnen uitoefenen. De inzet van huwelijkspartners is daarbij van groot belang. Maar vooral ook hoe zij God hierbij betrekken. Liefde en vrede vind je bij God. Ook voor je huwelijk. Daar ben ik van overtuigd. De kerk kan echtparen hierbij helpen, de gemeente was toch niet voor niets getuige toen het huwelijk gesloten werd? Dat betekent dat kerken zich daarop ook moeten voorbereiden. De Academie Theologie wil daar met dit programma aan bijdragen”, aldus Wijma.

Volgens Wijma bezinnen veel kerkelijke gemeentes zich al op het verzorgen van huwelijkscursussen. Dat dit onderwerp actueel is, verbaast Wijma niets: “Ook binnen kerken neemt het aantal huwelijksmoeiten toe. Veel kerkenraden vragen zich af wat ze dan kunnen doen. Dit programma wil hen hierbij helpen.”

Praktisch

Naast ‘Hou van je huwelijk’ biedt de Academie Theologie advies, begeleiding, coaching en een groot aantal programma’s dat gericht is op de ontwikkeling van onder meer onderling pastoraat, diaconaat en jongerenwerk. De Academie Theologie wil met name ambtsdragers en kerkleden ondersteunen in aspecten die te maken hebben met groei en geloofsleven. De programma’s kenmerken zich door een praktisch karakter en worden ontwikkeld vanuit de interactie tussen theologische opleidingen, kerkelijke gemeenten en hun omgeving.

Informatie

Op www.gh.nl (onder het kopje advies) presenteert de Academie Theologie zich vanaf dinsdag 4 november met alle inmiddels ontwikkelde programma’s. De presentatie wordt ondersteund met een digitale nieuwsbrief naar alle gereformeerde kerken in Nederland. Kerkelijke gemeentes die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar academietheologie@gh-gpc.nl. Vanzelfsprekend kunnen geïnteresseerden ook contact opnemen met de Gereformeerde Hogeschool via 038-4255542.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Andre Rouvoet is de weg kwijt.[/url]

  Weg gemanoeuvreerd op een plek waar hij weinig kwaad kan (slim gedaan door B & B) doet hij toch Nederland frequent versteld staan als ‘het geweten van Holland’. Belast met gezin en samenleving. Wil hij dat scheidende ouders een cursus gaan volgen waarin hen wordt geleerd hoe met conflicten in een (verbroken) relatie om te gaan. Helaas presenteert de beste man het vanuit zijn stokoude achterhaalde religieuze principes.

  Hij heeft zelfs een gezinsnota gepresenteerd (had waarschijnlijk niets beters te doen). en wil eveneens ouders die op latere leeftijd aan kinderen beginnen (door welke reden dan ook) op de hoogte brengen van de risico’s.

  Hij veroorzaakte eerder ophef door kanttekeningen te plaatsen bij laat ouderschap. Voorts zou hij mensen er toe willen bewegen meer kinderen te krijgen.

  Overduidelijk een pedagoog van de koude grond, die zich (nog) niet onttrokken heeft aan de christelijke dogma’s van de kerk en overduidelijk niet verder kijkt dan zijn eigenwijze neus lang is.

  Iedere Nederlander heeft het recht zijn leven zo in te delen als hij zelf wil. Geen bemoeienis van overheid of kerk is gewenst daarin. Dat ze onze spaarcentjes inpikken, en telkens zwaardere belastingen opleggen is tot daar aan toe.

  Maar ik hoef die kerel echt niet in mijn slaapkamer. Stel je voor zeg straks gaat hij me vertellen hoe vaak ik mag vrijen, of gaat hij voorbehoedsmiddelen verbieden.

  Leuke plannetjes André, maar absoluut wereldvreemd. Hij beseft niet dat hij een klein splintergroepje vertegenwoordigt in de 2e kamer. Wordt wakker kerel!!!!

  Bovendien lijkt het mij dat pappa André genoeg problemen in eigen huis heeft om zich zorgen over te maken. Phil Collins zong: “Say as I say don’t do as I do” in zijn song ‘Jesus he knows me’. Ik bedoel maar………………  Maak melding

Reageer