Vijftig euro voor Zwolse minima

Zwolle – Zwollenaren die moeten rondkomen van een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm ontvangen dit jaar twee extra bijdragen van vijftig euro. Zwolle ontvang ruim drie ton van het Rijk om nog dit jaar een extraatje van vijftig euro te kunnen uitkeren. Daarnaast verstrekt de gemeente zelf aan de minima een extraatje van nog eens vijftig euro voor de kosten van deelname aan activiteiten en/of de aanvullende zorgverzekering. 

Ondanks pogingen van Rijk en gemeente om de positie van mensen met een laag inkomen te verbeteren, blijft de positie van deze mensen kwetsbaar.  Daarom heeft de Tweede Kamer voor dit jaar extra middelen beschikbaar  gesteld voor een eenmalige uitkering. De gemeente ondersteunt de wens van de Tweede Kamer dit extraatje te laten gelden voor mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm.

Daarnaast stelt het college voor om een eenmalige bijdrage voor de kosten van aanvullende zorgverzekering te verlenen. Dit past ook in het streven van het college dat mensen met een laag inkomen zich goed (kunnen) verzekeren tegen een betaalbare premie voor kosten van ziekte. De bijdrage geldt voor alle mensen die deelnemen aan de collectieve ziektekostenverzekering, maar ook voor alle ouderen met een laag inkomen. Dit betekent vijftig euro per persoon van 18 jaar of ouder.  

Naar schatting leven ongeveer 6650 huishoudens in Zwolle van een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Op basis van ervaringsgegevens wordt ingeschat dat daadwerkelijk ruim 4600 huishoudens worden bereikt. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, wordt de regeling via een publiciteitscampagne onder de aandacht  van de Zwollenaren gebracht.

 

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Dit is toch gewoon de oude ‘zalm-snip’?
  Dus hoezo is dit vreemd dan?
  Dat het niet veel was toen (gulden-tijdperk), bewijst wel dat de waarde onderhand dus al is verdubbeld… Dus niet mopperen nu ;D


  Maak melding

 2. Oh, over wel klagen maar niet met alternatieven komen opletter?
  Mij lijkt er niets mis met dit voorstel, wel ontzettend alert zijn dat die 50 Euri (wat ik wel een mooi bedrag vind) niet bij mensen komt die het niet nodig hebben. Bedoel 120% bijstandsnorm, is een mooie absolute bovengrens.


  Maak melding

 3. vind ik ook honderd euri is een mooi bedrag. geen vette bek weliswaar en het had met gemak meer mogen zijn, maar toch. degene die het uitdfeelt kan met een goed gevoel de geestdagen indruisen.


  Maak melding

 4. 150 euro was goed geweest! En Danny, maakt dat wat uit? Dat kun jij nooit zuiver vaststellen, en dan nog. Geld moet rollen en komt zo ook weer de staatskas binnen.


  Maak melding

 5. 150 x zoveel duizend inwoners die minder als 120% van de bijstand hebben. Dus moet er 3x zoveel voor worden uitgetrokken. Of zijn er bedrijven die willen bijlappen of zo?


  Maak melding

 6. Ah, dat is ook zo (zalmsnip).
  En opletter: zijn jouw bijdragen dan zoveel beter?
  ‘geld moet rollen…’ alsof dat niet al gebeurd is als je in de bijstand zit… Lijkt me dat ze aan geld niet zoveel hebben als dat het probleem was waardoor ze in de problemen kwamen… Aan helpende handen hebben ze dan meer, lijkt me.
  En het valt mij ook altijd weer op dat mensen die beweren het niet breed te hebben, vaak bij bedrijven als Mediamarkt en zo te vinden zijn om het geld dat zij niet hebben uit te geven. Dat kon nog wel eens het grootste probleem van die mensen zijn.
  Ik scheer daarbij niet alle mensen in de bijstand over één kam, maar wil wel duidelijk maken dat je niet zomaar met geld alle problemen op kan lossen.


  Maak melding

 7. Nou laat maar opletter, we zullen het aan “een moment van onachtzaamheid weiten. Ben nog ff druk dus tot de tijd dat je met een antwoord komt is dit de meest waardevolle bijdrage van de dag:

  150 euro was goed geweest!

  Bravo Opletter 😀 😀 😀


  Maak melding

 8. Armoede beleid Zwolle
  Zoveel mensen voor wie de hulp wensen zijn kapot gemaakt in ambtelijke regelgeving en bemoeizucht, het is de grote groep die voor de gemeente niet bereikbaar of interressant genoeg is om te bereiken of hen te wijzen, het zijn de mensen die van een andere planeet komen zoals de mensen die een bijstandsuitkering hebben van de planeet UWV die 90 euro in de maand minder is. Gemeente in het uitoefenen van uw bijzondere zorgplicht zult eens moeten bukken om iets op te rapen en hen niet buiten sluiten voor uw verzekering en andere broodnodige zaken als bril of gebit, ja zij dromen in de Mediamarkt of bioscoop van al dat aanbod wat voor hen onbereikbaar is, zij doen dat ook met de lichtjes op de kermis of de kerstverlichting, in ieder geval ik wel.

  >:(


  Maak melding

 9. Vreemde verondestelling Danny; verklaar je nader?

  Ik vermoed dat het geld niet gebruikt gaat worden voor het betalen van achterstallige rekeningen denk je wel?
  In veel gevallen gaat het om mensen met bijna geen opleiding die moeilijk met geld kunnen omgaan. Als er dan iets extra’s binnenkomt ‘brand dat in de zak’ en moet het zo snel mogelijk weer worden uitgegeven. Vaak gaat het dan op aan luxe artikellen. Ik ken ook wel mensen die het financieel niet best hebben, maar dan zie ik wel een breedbeeld LCD scherm aan de muur. Dan denk ik, je had voor 400 Euro minder ook een gewone televisie gehad, dat geld had je dan weer kunnen gebruiken voor echt belangrijker zaken.
  Maar goed, die mensen moeten dat zelf weten natuurlijk, daar heb ik niets over te zeggen. Maar je snapt wel dat je op deze manier bijna niet uit de problemen komt.


  Maak melding

 10. @ Arnold; helaas begrijp ik je post niet helemaal. met name dit

  het is de grote groep die voor de gemeente niet bereikbaar of interressant genoeg is om te bereiken of hen te wijzen

  Wat vind jij ervan dat er 50 Euro naar de minima gaat?


  Maak melding

 11. Arnold….in vredesnaam….wat had je op toen je je post schreef? Ongetwijfeld goed bedoeld, maar er is geen touw aan vast te knopen. En er is al helemaal niet te bepalen wat nu je punt is…

  (Overigens op je website:” als de onderneming in financieel zwaar weer verkeerd”…iets verkeerd niet in zwaar weer, maar verkeerT)


  Maak melding

Reageer